Artikkelikuva
Kaikista vähiten tulevaan rahatilanteeseensa uskoivat japanilaiset. Positiivisimpia olivat puolestaan kenialaiset.

Luottamus omaan talouteen romahti – Vain 40 prosenttia uskoo tulevansa paremmin toimeen tulevaisuudessa

Ihmiset ympäri maailmaa eivät usko, että heidän taloudellinen tilanteensa tulee parantumaan tulevina vuosina, selviää kyselytutkimuksesta. Melkein kaikissa kyselyyn osallistuneissa maissa tulos on heikoin 20 vuoteen.

Vain kaksi viidesosaa ihmisistä uskoo, että heidän perheensä tulee taloudellisesti paremmin toimeen seuraavan viiden vuoden aikana, selviää maailmanlaajuisesta The Edelman Trust Barometeristä.

Kyselytutkimus, jossa mitataan ihmisten luottamusta muun muassa talouteen, mediaan, valtioon ja yrityksiin, julkaistiin tänä vuonna 22. kertaa ja siihen osallistui yli 36 000 ihmistä 28 eri maasta. Suomi ei ole mukana kyselytutkimuksessa.

Luottamuksen heikentymisen voidaan esittää johtuvan muun muassa koronavuosista, Ukrainan sodasta ja talouden ennusteista

Luottamus tulevaan henkilökohtaiseen talouteen oli suurimassa osassa kyselyyn osallistuneista maista tänä vuonna kaikkien aikojen heikoin. Pessimistisimpiä oltiin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kaikista vähiten tulevaan rahatilanteeseensa uskoivat japanilaiset, joista vain 9 prosenttia luotti taloutensa kohenevan seuraavan viiden vuoden aikana. Toiseksi pessimistisimpiä oltiin Ranskassa, jossa sama prosenttiluku oli 12.

Positiivisimpia perheensä tulevan talouden suhteen olivat puolestaan kenialaiset, joista 80 prosenttia uskoi taloutensa kohenevan. Toiseksi toiveikkaampia olivat indonesialaiset 73 prosentilla.

Molempien maiden tulos kuitenkin laski viime vuodesta maailmanlaajuisen keskiarvon, kymmenisen prosentin, verran.

Luottamuksen heikentymisen voidaan esittää johtuvan muun muassa koronavuosista, Ukrainan sodasta ja talouden ennusteista.

Lähde: 2023 Edelman Trust Barometer

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!