Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyön maaohjelmiin leikkauksia

Suomi leikkaa ensi vuonna etenkin kahdenvälisestä tuesta, mutta vielä on epäselvää, mitkä maat karsiutuvat. Kansalaisjärjestön rahoitus pysyy tämänvuotisella tasolla.

Kehitysyhteistyömäärärahat laskevat ensi vuonna noin 12 prosenttia tämänvuotisesta tasosta, mikäli valtiovarainministeriön budjettiesitys hyväksytään. Budjettiesitys julkistettiin eilen.

Esityksen mukaan varsinaiseen kehitysyhteistyöhön varataan ensi vuonna noin 628,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa oli 713,2 miljoonaa euroa.

Esitys oli odotettu, sillä hallitusohjelman (pdf) mukaan Suomi leikkaa kehitysyhteistyöbudjettia asteittain tällä hallituskaudella. Painopistettä aiotaan erityisesti siirtää pois kahdenvälisistä maaohjelmista. 

Budjettiesityksen mukaan ensi vuonna suhteessa suurimmat leikkaukset kohdistetaankin maa- ja aluekohtaiseen työhön, josta leikataan 28 prosenttia, noin 54 miljoonaa euroa. 

Tällä hetkellä Suomen kumppanimaita ja -alueita ovat Afganistan, Etiopia, Syyria, Kenia, Keski-Aasia, Mosambik, Myanmar, Nepal, Palestiinalaisalue, Sambia, Somalia, Tansania, Vietnam ja Ukraina. Budjettiesityksen mukaan maaohjelmien määrä ja taso määritellään uudelleen vuoden 2024 aikana. 

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio (ps) kertoi viime viikolla, että maaohjelmia on jatkossa entistä vähemmän, mutta linjausta siitä, mitkä kumppanimaat karsiutuvat, ei vielä ole.

Apua ei myöskään aiota myöntää maille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Epäselvää on, miten nämä maat määritellään, sillä Venäjän puolesta YK:ssa äänestäneitä maita on vähän.

Budjettiesityksen mukaan ensi vuonna leikataan myös monenkeskisestä avusta, noin kahdeksan prosenttia verrattuna tämänvuotiseen. Humanitaariseen apuun taas varataan vajaat kymmenen prosenttia vähemmän. Kansalaisjärjestöjen rahoitus taas pysyy samana kuin tänä vuonna. Ukrainaan suunnattava apu saa oman budjettimomenttinsa.

Se, kuinka paljon hallituskauden aikana leikataan kehitysyhteistyöstä kokonaisuudessaan, on vielä epäselvää. Summa riippuu myös siitä, verrataanko leikkauksia nykytasoon vai julkisen talouden suunnitelmaan.

Budjetin käsittely etenee seuraavaksi ministeriöiden ja valtionvarainministeriön kahdenvälisiin neuvotteluihin. Hallituksen budjettineuvottelut pidetään syyskuun loppupuolella.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!