Artikkelikuva
Nykyään Vikesin työn pääpaino on etelän kumppanijärjestöjen oman toiminnan vahvistamisessa.

Vikesin Anu Karvinen ”Oikeuksista on pidettävä kiinni – Kerran saavutettu voidaan menettää, niin kuin Euroopassa nähdään”

Maailman Kuvalehden järjestöesittelypalstalla vuorossa on Viestintä- ja kehityssäätiö Vikes. Sen työtä tarvitaan, kunnes sananvapaus toteutuu kaikkialla maailmassa.

Ensimmäinen merkki demokratian murtumisesta maassa on lehdistön- ja
sananvapauden rajoittaminen, sanoo Viestintä ja kehitys -säätiön, Vikesin, toiminnanjohtaja Anu Karvinen.

”Oikeuksista on pidettävä kiinni. Kerran saavutettu voidaan menettää, niin kuin Euroopassa nähdään.”

Vikesin työ on noussut maailmantilanteen takia entistä ajankohtaisemmaksi.

Vikes aloitti journalistien solidaarisuusliikkeenä jakaen suoraa ammattiosaamista
toimittajalta toiselle. Nykyään pääpaino on etelän kumppanijärjestöjen oman toiminnan vahvistamisessa.

”Ohjelmassamme on erilaisia painotuksia. Tasa-arvohankkeessa tehdään vaikuttamistyötä, jotta naistoimittajat saisivat jalansijaa mediataloissa. Keski-Amerikassa autamme itsenäistä mediaa toimimaan hyvin rajoitetussa toimintaympäristössä. Itä-Afrikassa tuemme yhteisöradioportaalin perustamista, jossa voi kuunnella alueellisia radiokanavia.”

Myös Suomessa riittää kehitettävää. Uutisointi kehittyvistä maista on varsin stereotyyppistä ja perinteinen media vasta heräilee representaatiokysymyksille. Nuoret taas eivät juuri käytä perinteistä mediaa, sanoo Karvinen.

”Tässä on myös Vikesille haastetta: Kuinka saamme toimittajakunnan uutisoimaan globaaleista kysymyksistä niin, että heräisimme ajoissa toteuttamaan yhden pallon strategiaa.”

Viestintä- ja Kehityssäätiö

Perustettu: 2005

Motto: Demokratia tarvitsee vapaata mediaa.

Jos järjestö olisi eläin, se olisi vanha ja viisas kirahvi. Me olemme sattumalta kaikki entisiä kepalaisia (kepa-kirahveja), joten tämä eläin tuntuu omanlaiselta.

Järjestön voi lakkauttaa, kun sananvapaus toteutuu kaikkialla maailmassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!