Artikkelikuva

Kirja-arvio: Helmaritkin palloilevat jo sarjakuvassa

Kulmalan isännän kisahuuma heijastelee urheilumaailman rakenteellista muutosta, kirjoittaa Anni Valtonen kirja-arviossaan.

KIRJA. Pitkän linjan sarjakuvantekijät Pauli Kallio ja Pentti Otsamo tuottivat useamman vuoden ajan omaa sarjakuvaa nimeltä FC Palloseura. Jaksot ilmestyivät Ilta-Sanomissa ja Urheilulehdessä. Nyt nuo jaksot löytyvät yksien kansien välistä nimellä Kulmalan isännän kisahuuma.

Useita urheilu- ja eritoten jalkapalloaiheisia sarjakuvia kaksikko on tehnyt 1990-luvulta lähtien, kuusi ennen tätä uusinta.

Sarjakuva taipuu genrenä hienosti urheilun dynamiikkaan. Kentillä ja katsomoissa riittää tapahtumia, joita purkaa ruuduiksi. Muutamalla sanalla ja kuvalla saa kerrottua monta olennaista asiaa ja välitettyä tunnelmaa.

Kallio ja Otsamo poimivat urheilun maailmasta olennaisia hetkiä ja otteluita, kuvittavat yhtä lailla kenttätilanteita kuin penkkiurheilijoiden tuntemuksia ja tunteenpurkauksia.

Kulmalan isännän kisahuuma heijastelee urheilumaailman rakenteellista muutosta tuomalla sivuilleen suomalaisen naisten jalkapalloilun muutoksen. Teoksen viimeisessä stripissä taiteilevat Helmarit, jotka sinetöivät helmikuussa 2021 paikkansa viime kesänä pidettyihin jalkapallon EM-kisoihin.