Artikkelikuva
Pohjois-Amerikassa on paikoitellen sallittu psykedeelien käyttö terapiassa.

Tulevatko psykedeelit terapiaan? Tietoisuuden tilaa muuttavia aineita tutkitaan nyt ympäri maailmaa

Mielenterveyskriisi on saanut yliopistot etsimään uusia terapiamuotoja. Laittomiksi päihteiksi monessa maassa luokitellut psykedeelit, kuten LSD ja psilosybiini, ovat osoittautuneet lupaaviksi muun muassa mielenterveyden häiriöiden hoidossa.

Psykedeelinen vallankumous on tulossa, hehkuttaa The New York Times viimevuotisessa artikkelissaan. Myös muista englanninkielisistä tunnetuista
medioista löytyy otsikoita kuten ”Tutkimus osoittaa, että psykedeeli vapauttaa masentuneet aivot” ja ”LSD voi olla tehokas ahdistuksen hoitamisessa.”

Yliopistot ympäri maailmaa tutkivat nyt psykedeelien terveysvaikutuksia. Tutkituimpien psykedeelien joukkoon kuuluvat LSD ja psilosybiini.

Psilosybiini on niin sanotuista taikasienistä löytyvä alkaloidi. LSD puolestaan on kemiallinen yhdiste, joka kehitettiin 1930-luvun lopulla lääkkeeksi, mutta joka sittemmin kiellettiin.

LSD ja psilosybiini aiheuttavat muutoksia tietoisuuden tilassa ja kehollisessa kokemuksessa. Ne ovat monessa maassa laittomia, myös Suomessa. Viime vuosina niitä on kuitenkin tutkittu aiempaa enemmän. Tutkimuksissa molemmat aineet ovat osoittautuneet lupaaviksi päihdeaddiktioiden ja mielenterveyden häiriöiden hoidossa.

Esimerkiksi John Hopkinsin yliopiston tutkimuksessa hoito psilosybiinillä yhdessä psykoterapian kanssa lievitti aikuisilla vakavan masennushäiriön
oireita jopa vuoden ajan.

Suomessa Åbo Akademi ja Psykedeelitutkimusyhdistys Psyty järjestivät ensimmäisen suomalaisen psykedeelitutkimusta koskeva tieteellisen konferenssin viime vuonna.

Asenteet psykedeeliavusteista terapiaa kohtaan ovat ainakin joidenkin arvioiden mukaan muuttuneet myönteisemmiksi. Psykedeeleistä kirjoittanut Michael Pollan kommentoi The New York Timesille, että Yhdysvaltojen mielenterveyskriisi on saanut ihmiset ymmärtämään uusien terapiamuotojen tarpeen.

Asennemuutos on näkynyt Yhdysvalloissa jo lakien tasolla. Oregonin osavaltio laillisti psilosybiinin terapiakäytössä 2020. Laillistaminen sai yrittäjät investoimaan kymmeniä miljoonia psilosybiinin tutkimiseen.

Suomessa puolestaan Åbo Akademi ja Psykedeelitutkimusyhdistys Psyty järjestivät ensimmäisen suomalaisen psykedeelitutkimusta koskeva tieteellisen konferenssin viime vuonna. Suomessa ei kuitenkaan vielä silloin tehty kokeellista ihmistutkimusta psykedeeleillä.

Ensimmäisenä psykedeeleistä terapiakäyttöön laillistetaan todennäköisimmin psilosybiini, The New York Times arvioi. Kanada otti askeleen tähän suuntaan, kun se salli psilosybiinin ja ekstaasina tunnetun MDMA:n käytön terapiassa potilaille, jotka eivät ole saaneet apua vakaviin sairauksiinsa muista hoidoista.