Artikkelikuva
Hivpoint perustettiin hiv-epidemian myötä 1980-luvulla. Silloin järjestön päätarkoituksena oli testata ja tukea tartunnan saaneita.

Tavoitteena nolla hiv-tartuntaa ja syrjinnän loppuminen: ”Ihmisillä on vielä aika paljon pelkoja”

Vaikka tietoisuus hiv:stä lisääntyy, on olemassa vielä asioita, joita kaikki eivät viruksesta tiedä, kertoo Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen.

Hi-viruksen saa Suomessa vuosittain alle 200 henkilöä. 80-luvulla tilanne oli toinen. Tappavan hiv-epidemian myötä syntyi Hivpoint, jonka päätarkoitus oli testata ja tukea tartunnan saaneita.

Nyt lääkitys estää hiv:n kehittymisen pahanlaatuiseksi aidsiksi. Hivpointin tehtäviin kuuluu yhä testaus, mutta myös neuvonta ja syrjinnän ehkäisy.

”Tehtävämme on ennaltaehkäistä hiv-tartuntoja ja edistää seksuaaliterveyttä hiv:n kannalta keskeisimmissä ryhmissä”, Hivpointin toimitusjohtaja Jukka Keronen sanoo.

Nykyään hiv:n saanut voi elää ihan saman mittaisen elämän kuin muutkin.

Tietoisuus hiv:stä kasvaa Suomessa joka vuosi. Silti on asioita, joita kaikki eivät hi-viruksesta tiedä.  

”Ihmisillä on vielä aika paljon pelkoja. Nykyään hiv:n saanut voi elää ihan saman mittaisen elämän kuin muutkin. Kun hänellä on lääkitys, ei suojaamattomassakaan seksissä tarvitse pelätä, että kumppani saisi hiv-tartunnan.” 

Hi-virusta ei kehityksestä huolimatta voida vielä parantaa, mutta tartunta voidaan ehkäistä lääkityksellä, jossa kuuri aloitetaan ennen seksikontaktia. Altistumisen jälkeen on mahdollista ehkäistä tartunta lääkkeillä, mikäli lääkitys aloitetaan 72 tunnin sisällä.

Hivpoint

Perustettu: 1986

Motto: ”Testaa, tukee, neuvoo, kouluttaa, vaikuttaa.”

Jos järjestö olisi eläin, se olisi koira. Järjestö on monipuolinen, samaan aikaan herättelijä ja palvelutehtävien toteuttaja.

Järjestön voi lakkauttaa, kun kansainvälisen hiv-työn tavoitteet on täytetty: nolla tartuntaa, ei syrjintää.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!