Artikkelikuva
Osassa metsäprojekteista ei olla istutettu luvattuja puita, istutetut puut ovat kuolleet tai ne on jopa kaadettu.

Moni metsä on olemassa vain paperilla: ”Viherpesu houkuttaa, koska se maksaa vähemmän kuin asian tekeminen oikein”

Useat kansainväliset projektit sitoutuvat istuttamaan puita metsäkadon pysäyttämiseksi. Osa projekteista ei kuitenkaan ole lunastanut lupauksiaan. Asiantuntija kommentoi, että ilmiössä voi olla kyse viherpesusta.

Ilmastonmuutoksen torjumisen yksi aseista on metsäkadon pysäyttäminen ja uuden metsän istutus. Erilaiset kansainväliset metsäprojektit lupaavat istuttaa miljardeja puita, mutta hankkeissa on ongelmia: moni metsä on olemassa vain paperilla.

Syyt ovat moninaisia. Metsiä ei ole ehkä istutettu ollenkaan, istutetut puut ovat kuolleet tai jopa kaadettu, raportoi BBC.

Esimerkiksi Filippiinit lupasi kymmenisen vuotta sitten kasvattaa 1,5 miljoonaa hehtaaria metsää ja mangrovepuita 2011–2019. Tarkastuslautakunnan raportti totesi kuitenkin viiden ensimmäisen vuoden jälkeen, että 88 prosenttia oli epäonnistunut.

Vaikka menneiden projektien epäonnistumiseen on monia syitä, yksi niistä voi olla viherpesu.

Tällä hetkellä käynnissä on monta metsän istutusprojektia. 2011 alkanut kansainvälinen Bonn Challenge on luvannut istuttaa 350 miljoonaa hehtaaria metsää 2050 mennessä. 2020 tilastojen mukaan se on onnistunut kasvattamaan 27 miljoonaa hehtaaria, alle 10 prosenttia tavoitteesta.

Monen Afrikan maan 2009 aloittaman ”Great Green Wall” -yhteisprojektin tavoitteena on puolestaan istuttaa 100 miljoonaa hehtaaria metsää ja muuta kasvillisuutta 2030 mennessä läntisestä Afrikasta itään. Projekti on onnistunut istuttamaan tähän mennessä 20 miljoonaa hehtaaria.

Vaikka menneiden projektien epäonnistumiseen on monia syitä, yksi niistä voi olla viherpesu. YK:n ympäristöohjelmassa työskennellyt Tim Christophersen kommentoi BBC:lle, että viherpesu pitäisi ilmiantaa.

”Viherpesu houkuttaa, koska se maksaa vähemmän kuin asian tekeminen oikein.”

Bonn Challenge, alkoi 2011 – rappeutuneen ja hakatun metsän ennallistaminen 2030 mennessä
Great Green Wall, alkoi 2009 – metsien, niittyjen, kosteikkojen ja kasvillisuuden ennallistaminen 2030 mennessä

Lähde: BBC

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!