Artikkelikuva
Ulkomaalaiset opiskelijat odottivat pääsyä Puolaan Shegynissä Ukrainan rajalla 1. maaliskuuta. Sadat ulkomaalaiset opsikelijat on jätetty jonottamaan samaan aikaan, kun ukrainalaiset perheet on päästetty rajan yli. Monet maat, mukaan lukien Afrikan Unioni, ovat puuttuneet eriarvoistavaan kohteluun.

Tuhannet aasialaiset ja afrikkalaiset opiskelijat jumissa Ukrainan sodassa

Tuhannet ulkomaiset opiskelijat ovat jääneet jumiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja pakenevat ovat kertoneet rasismista matkalla ja rajoilla. Venäjä taas käyttää opiskelijoiden hätää propagandassaan.

Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan on saattanut kymmenet tuhannet ulkomaiset opiskelijat hengenvaaraan. Kansainvälisille ja kotimaidensa medioille puhuneet opiskelijat ovat myös kertoneet “ukrainalaiset ensin” -politiikasta, kaltoinkohtelusta ja pahoinpitelyistä. 

Enemmistö Ukrainasta nyt pakoon pyrkivistä opiskelijoista on kotoisin globaalista etelästä. Vuoden 2020 tilastojen mukaan Ukrainassa opiskeli yli 76 000 ulkomaalaista, joista yli neljäsosa oli intialaisia ja lähelle toinen neljäsosa tuli eri Afrikan maista.

22-vuotias intialainen lääketieteen opiskelija Naveen S Gyanagoudar kuoli tiistaina Harkovan kaupungissa tykistötuleen illmeisesti jonottaessaan ruokaa. Hän oli kotoisin Karnatakasta eteläisestä Intiasta. Gyanagoudarin isä on anonut Intian hallitusta auttamaan palauttamaan poikansa ruumiin.

Afrikkalaiset ja aasialaiset opiskelijat ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa videoita rasistisesta kohtelusta ja pahoinpitelyistä pakomatkalla.

Ukrainasta evakuoitu intialainen lääketieteen opiskelija Chahhat Yadav kertoi AlJazeeralle Delhin lentokentällä torstaina, että Ukrainan armeija päästi pitkään vain ukrainalaisia ja eurooppalaisia läpi rajalla ja sanoi Ukrainan armeijan myös hakanneen rajaa ylittämään pyrkineitä intialaisia. Hän kertoi viettäneensä rajalla kaksi pakkasyötä ennen kuin pääsi läpi.

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari tuomitsi maanantaina kansalaistensa kohtelun. Hän sanoi nähneensä videoita ja puhuneensa ihmisten kanssa, joita Ukrainan poliisi oli estänyt nousemasta Puolan rajaa kohti meneviin juniin ja busseihin.

“Yksi nigerialainen opiskelijaryhmä on yrittänyt toistuvasti ylittää rajan Puolaan, mutta heitä ei ole päästetty sisään. He ovat todenneet, että ainoa vaihtoehto on matkustaa uudestaan maan läpi ja yrittää lähteä maasta Unkarin rajan kautta”, presidentti sanoi.

Myös Afrikan Unioni ilmaisi huolensa tilanteesta maanantaina.

“Evakuointia haluavat afrikkalaiset ovat ystäviämme ja heillä pitää olla tasavertaiset oikeudet palata kotimaihinsa turvallisesti. Ukrainan hallitus tekee kaiken voitavansa ongelman ratkaisemiseksi”, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba twiittasi tiistaina.

Intian valtio on järjestänyt Puolasta, Romaniasta ja Unkarista kymmeniä evakuointilentoja Ukrainasta paenneille kansalaisilleen osana ”Operaatio Gangesia”.

Opiskelijoiden kotimaiden mediat ovat välittäneet tunteita herättäviä kuvia Ukrainasta paenneiden opiskelijoiden kotiinpaluusta.  

Intian valtio on järjestänyt Puolasta, Romaniasta ja Unkarista kymmeniä evakuointilentoja Ukrainasta paenneille kansalaisilleen osana “Operaatio Gangesia”. Ghana lennätti ensimmäisen 17 hengen ryhmän opiskelijoita kotiin tiistaina, Marokko taas keskiviikkona. Myös Nigeria suunnittelee evakuointilentoja.

Moni on silti vielä Ukrainassa: intialaisen The Print -nettilehden mukaan pelkästään Venäjän armeijan moukaroiman Harkovan esikaupungeissa oli torstaina edelleen noin tuhat intialaista opiskelijaa.

Torstaina BBC haastatteli Venäjälle antautuneessa Hersonissa asuvia kamerunilaisia ja guinelaisia opiskelijoita. Opiskelijat kertoivat piileskelevänsä sähköttömässä kellarissa. Irish Times kirjoitti keskiviikkona ghanalaisopiskelijoiden omaisten kokouksesta, jossa kerrottiin yli 500 kansainvälisen opiskelijan olevan jumissa Sumyssa Koillis-Ukrainassa Venäjän rajan tuntumassa. Intialaisen NDTV:n mukaan pelkästään intialaisia opiskelijoita olisi Sumyssa 700-900. Intian suurlähetystö on käskenyt heitä pysymään paikoillaan.

Venäjän propagandakoneisto on yrittänyt käyttää opiskelijoiden hätää hyväkseen. Venäjän Intian-suurlähestystö twiittasi torstaina. Ukrainan turvallisuusviranomaisten pitävän opiskelijoita panttivankeina ja ihmiskilpinä. Intian ulkoministeriön puhemies kumosi väitteen.  

Ukraina on ollut afrikkalaisten opiskelijoiden suosiossa pitkään, kertoi Ukrainaan opiskelemaan haluavia länsiafrikkalaisia opiskelijoita tukevan järjestön työntekijä Patrick Esugunumi BBC:n haastattelussa. Ukrainan yliopistot houkuttelivat jo neuvostoaikoina opiskelijoita juuri itsenäistyneistä Afrikan maista.

Ukrainassa yliopistojen kurssien hinnat ja elinkustannukset ovat kohtuullisia, viisumijärjestelmä on selkeä ja opiskelijoiden on helppo saada pysyvä oleskelulupa ja työllistyä maahan. Ukrainalainen yliopisto nähdään myös porttina läntisempään Eurooppaan.

Erityisesti Ukrainan lääketieteellisillä tiedekunnilla on hyvä maine. Ukrainassa lääkäriksi opiskelee myös neljäkymmentä suomalaista. Lääkärilehti haastetteli heistä kolmea tuoreeltaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!