Artikkelikuva
Velvollisuutemme kansainvälistä oikeutta ja maiden itsemääräämistä puolustavina maina on antaa Ukrainalle kaikki se apu, jonka se tarvitsee, sanoo Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjän hyökkäyksen takana on usko siihen, että ukrainalaiset ja venäläiset ovat sama kansa, asiantuntija sanoo: ”Tarvitsemme neuvotteluja, jotka johtavat kestävään rauhaan”

Miksi Venäjä ajattelee, että Ukraina kuuluu sille? Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari vastaa.

Ukraina on 40-miljoonainen kansainvälisesti tunnustettu, itsenäinen kansallisvaltio, jonka rajat ja isäntävaltiot ovat vaihdelleet historian saatossa. Venäjän presidentti Vladimir Putin kuitenkin väittää Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kansojen olevan yksi ja sama kansa, joka polveutuu muinaisesta Kiovan Rusista. Putin uskoo nykyisen Venäjän olevan tämän kansan johtajavaltio ja pitää itsenäistä Ukrainaa pelkkänä historiallisena virheenä, joka pitää nyt korjata sotatoimin.

Monet venäläiset pitävät Ukrainaa Venäjän alusmaana samaan tapaan kuin muut imperialistiset siirtomaavallat halusivat aikoinaan uskoa, ettei siirtomaille kuulu samat oikeudet kuin länsimaille. Historioitsija Timothy Snyderin mukaan Venäjän politiikka Ukrainaa kohtaan pitäisi nähdä kolonialistisessa kehyksessä. Ukrainalaiset tietävät, että ainoa tapa vapautua Venäjän halusta alistaa Ukraina on taistella oman itsenäisyytensä puolesta.

Ukraina on taistellut sinnikkäästi hyökkäystä vastaan, mutta vaivaako ukrainalaisia jo sotaväsymys?

Ukrainalaiset ovat uupuneita 19 kuukauden sodankäynnin jälkeen. Käytännössä kaikki ovat menettäneet läheisiään sotatantereella. Väsymys ei ole silti kääntynyt haluksi alistua Venäjän sorrolle, vaan suuret uhraukset kannustavat pikemminkin jatkamaan taistelua itsenäisyyden puolesta. Meidän velvollisuutemme kansainvälistä oikeutta ja maiden itsemääräämistä puolustavina maina on antaa Ukrainalle kaikki se apu, jonka se tarvitsee.

Tarvitsemme neuvotteluja, jotka johtavat kestävään rauhaan ja Ukrainan itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen.

Luuletko, että sodan saa loppumaan neuvottelemalla?

Viron pääministeri Kaja Kallas on sanonut, että on kahdenlaista rauhaa. Todellinen rauha tarkoittaa Suomen tietä, joka sai toisen maailmansodan jälkeen kehittyä rauhassa, vapaudessa. Saimme kehittää yhteiskuntaamme ja talouttamme omaehtoisesti. Alistetun maan rauha on neuvosto-Viro, jossa ei käyty taisteluita, mutta jossa kymmeniätuhansia virolaisia katosi ja lähetettiin Siperiaan. Maan taloutta ja yhteiskuntaa kehitettiin Moskovan ehdoilla. Virolaisten vapautta ja oikeuksia omaan kulttuuriinsa ja kieleensä poljettiin päivittäin.

Neuvottelut voivat olla välineitä saavuttaa molemmat näistä rauhan muodoista. Tarvitsemme neuvotteluja, jotka johtavat kestävään rauhaan ja Ukrainan itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen, ei Venäjän imperialismin tukemiseen

KYSY MAAILMASTA! Lähetä kysymyksesi maailmankuvalehti@fingo.fi, me etsimme siihen vastauksen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!