Ilmastonmuutos pakottaa miljoonat siirtolaisiksi – Samalla kasvaa myös pakkotyön riski, kertoo tuore selvitys

Esimerkiksi Ghanassa nuoret miehet muuttavat kuivuutta pakoon maan eteläosiin ja joutuvat herkästi velkaorjuuteen.

Ilmastonmuutos voi lisätä ihmisten riskiä joutua pakkotyön uhreiksi, sanovat brittiläinen järjestö Anti-Slavery International sekä ympäristö- ja kehitystutkimuksen instituutti IIED.

Niiden tuoreen selvityksen (pdf) mukaan kyse on välillisestä yhteydestä, joka syntyy, kun ilmastonmuutos pahentaa jo olemassa olevia riskitekijöitä.

Maailmanpankki arvioi hiljattain, että ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden seurauksena 216 miljoonaa ihmistä joutuu muuttamaan kotimaansa sisällä vuoteen 2050 mennessä.

Anti-Slavery Interantionalin ja IIED:n selvityksen mukaan ilmastonmuutos voi aiheuttaa muuttoliikettä monella eri tavalla. Ihmiset joutuvat muuttamaan kodeistaan sekä nopeiden luonnonkatastrofien, kuten tulvien, sekä hitaammin kehittyvien ilmiöiden, kuten nousevien lämpötilojen, takia. Kyse voi olla myös konfliktista, jota jokin hitaasti tapahtuva katastrofi pahentaa ja jonka seurauksena ihmiset pakenevat.

Pakkomuutto omilta kotiseuduilta voi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat herkemmin ihmiskauppiaiden uhreiksi etsiessään uusia toimeentulokeinoja. Selvitys esittelee tapaustutkimuksia Ghanasta sekä Intiasta ja Bangladeshista.

Esimerkiksi kuivuudesta kärsivässä Pohjois-Ghanassa monet nuoret miehet ovat lähteneet etelään maatalous- tai kaivostyöläisiksi. Osa joutuu kuitenkin pakkotyöhön maksamaan velkaa, joka ei koskaan lopu.

Myös tytöt ja naiset ovat vaarassa joutua pakkotyöhön. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien satomenetysten seurauksena osa perheistä myy tyttönsä vaimoiksi. Osa muuttaa maan eteläosiin välttääkseen tämän, mutta sielläkin heitä uhkaa pakkotyö, selvityksessä kerrotaan.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama pakkotyön uhka tunnistetaan selvityksen mukaan yhä paremmin esimerkiksi YK:n ilmastoneuvotteluissa, mutta enemmän on yhä tehtävä. Ilmiöstä tarvitaan parempaa ymmärrystä ja sen kitkemiseksi on asetettava selkeät tavoitteet, selvityksessä vaaditaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!