Artikkelikuva
Kiinassa tapahtuneesta vihertymisestä

Kiina ja Intia vihertyvät

Yllätys oli iloinen: vihreä valtaa alaa. Bostonin yliopiston tutkijaryhmä huomasi hiljattain Nasan satelliittikuvia tarkastellessaan, että vuosien 2000 ja 2017 välillä kasvien lehtipinta-alan määrä maapallolla on lisääntynyt viisi prosenttia.

Aluksi tutkijat päättelivät, että ilmastonmuutoksesta johtuva kuuma ja kostea sää on tehnyt pohjoisen metsistä entistä lehtevämpiä. Se on totta, mutta tarkempi perehtyminen paljasti, että vehreyttä selittää myös politiikka.

”Kolmannes vihertymisestä on Kiinan ja Intian ansiota, vaikka yhteensä maat kattavat vain yhdeksän prosenttia maapallon kasvillisuuden peittämästä pinta-alasta”, sanoo tutkimusta johtanut Chi Chen Bostonin yliopistosta Nasan uutisessa.

Maailman kaksi runsas­väkisintä maata on tehostanut ruoka­kas­vien viljelyään vuosi­tuhannen vaihteen jälkeen. Viljelyalan määrä ei ole juuri muuttunut, mutta satoa saadaan aiempaa enemmän ja useammin – ja satelliittikuvissa pellot näkyvät vihreämpinä. Kiinassa vehreyttä ovat lisänneet merkittävästi myös metsänsuojelutoimet ja uusien metsien istuttaminen.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka kasvillisuuden määrä kokonaisuudessaan lisääntyy, se ei riitä paikkamaan sitä vahinkoa, jonka trooppisten sademetsien hävittäminen aiheuttaa.