Artikkelikuva
Elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään Inarissa 24-27.1.2019

Skábmagovat-festivaali esittää arktisen alueen elokuvia

Elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään Inarissa 24–27.1.2019.

Elokuvafestivaali Skábmagovat, saamesta käännettynä ”kaamoksen kuvat” järjestetään Inarissa tammikuussa. Elokuvafestivaali esittelee koko arktisen alueen alkuperäiskansojen tarinoita.

”Festivaali perustettiin 1990-luvulla elävöittämään Inaria, joka oli siihen aikaan keskitalvella aika hiljainen. Suomen saamelaisten pääkaupunkina Inari on myös luonteva paikka alkuperäiskansojen festivaalille”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Festivaalin taustalla toimii Saamelaistaiteen tuki ry, jonka tavoite on nimensä mukaisesti esitellä saamelaista kulttuuria ja taidetta. Skábmagovat on yhdistyksen lippulaiva.

Tänä vuonna 21. kerran järjestettävän festivaalin ohjelmistossa nähdään elokuvia muun muassa Venäjällä sijaitsevasta Sahan tasavallasta, Grönlannista, Alaskasta ja Saamenmaalta. Kuraattorina toimii Sahan tasavallasta kotoisin oleva jakuutielokuvan asiantuntija Sardana Savvina. Juhlavuoden teemana onkin alkuperäiskansojen välinen yhteys ja solidaarisuus.  

”Arktisilla kansoilla on paljon yhteistä: ymmärretään luonnon kiertokulkua ja eletään sen mukaan. Siksi myös uhat ovat voimakkaammin läsnä. Mikäli metsä kaadetaan, alkuperäiskansa voi menettää elinkeinonsa. Huolenaiheita ovat myös ympäristöuhat ja öljynporaukset”, sanoo festivaalin apulaistuottaja Minna Lipponen.

Näytöksiä järjestetään Inarissa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, saamelaismuseo Siidassa ja Skábmagovien omassa, lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa, jossa vain taivas on kattona. Elokuvien lisäksi festivaali tarjoaa erilaisia oheistapahtumia, kuten festariklubi, jossa esitellään livemusiikkia ja videotaidetta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!