Artikkelikuva
Mangueiran asukkaista huokuu syvä hengellisen maailman ymmärrys ja elämänilo

Samba soi ja pataruoka tuoksuu: feijoada-juhla kutsuu samban ystävät yhteen

Hypnoottista sambamusiikkia, herkullista papupataa, hymyileviä kasvoja. Sitä on brasilialainen feijoada-juhla.

On kuuma lauantai-iltapäivä. Saavun Mangueiran sambapalatsiin Rio de Janeiron pohjoispuolella. Kuukausittainen sambamusiikin ja feijoada-ruoan juhla toivottaa minut tervetulleeksi muiden eri puolilta maailmaa saapuneiden samban ystävien ohella.

Feijoada on Brasilian kansallisruoka, joka koostuu papukastikkeesta, lihasta, makkaroista, valkoisesta riisistä, paistetusta lehtikaalista ja maniokkijauheesta. Ruoansulatusta edistämään nautitaan tuoreita appelsiiniviipaleita. Juomaksi valitaan virvoitusjuoma, jääkylmä olut tai sokeriruokoviinasta ja limestä tehty caipirinha.

Ateria on poikkeuksellisen tuhti varsinkin hikisenä iltapäivänä, joten jaan annokseni kaverin kanssa. Paikalliset sen sijaan ahtavat kansallisruokaa vatsoihinsa massiivisia määriä.

Estação Primeira de Mangueira on maailman kuuluisimpia ja menestyksekkäimpiä sambakouluja. Se vaalii sambaperinteitä tinkimättömästi ja päästää yhteisönsä jäseniksi vain harvat ja valitut.

Silti kaikki palatsille saapuvat samban ystävät saavat sydämellisen vastaanoton. Samban spirituaalisuus on rajaton. Evankelisluterilaisena suomalaisena saan nauttia huippuartisti Alcionen musiikista ja juhlan hengestä niin katolisten, helluntailaisten, afrobrasilialaisten rituaalikulttien edustajien kuin ateistien kanssa.

Mangueiran asukkaista huokuu syvä hengellisen maailman ymmärrys ja elämänilo, vaikka kukkulaa koettelevat huumepomojen ja poliisin erikoisjoukkojen taistelut, joissa sivullisilta kuolonuhreilta ei ole vältytty.

Kun samba soi ja pataruoka tuoksuu, häipyy negatiivisuus taka-alalle. Arjen murheet unohtuvat ja mielen, kehon ja sielun valtaa ilo. Lähden sambapalatsilta kaikilla tasoilla ravittuna.

Eläköön feijoada! Eläköön Mangueira!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!