Vuosi 2017 oli ennätysvaarallinen ympäristöaktivisteille – etenkin agribisneksen vastustamisesta voi joutua maksamaan hengellään

Monien markettien hyllyillä olevien tuotteiden taustalla on verenvuodatusta, muistuttaa Global Witness -järjestö.

Viime vuonna murhattiin ainakin 207 maa- ja ympäristöoikeusaktivistia. Luku on tilastohistorian suurin ja todellisuudessa todennäköisesti vielä suurempi, kertoo tilastoja keräävä Global Witness -järjestö.

Se tilastoi vuosittain niiden aktivistien murhat, jotka ovat yrittäneet suojella kotejaan ja yhteisöjään esimerkiksi kaivostoiminnalta, hakkuilta, agribisnekseltä ja muulta teollisuudelta. Viime vuonna murhia oli kuusi kappaletta enemmän kuin edellisvuonna.

Raportin mukaan viime vuonna agribisneksen, kuten esimerkiksi palmuöljyplantaasien, vastustaminen nousi vaarallisemmaksi kuin kaivostoiminnan vastustaminen. 46 murhaa pystyttiin yhdistämään juuri agribisneskseen.

Esimerkiksi Hernán Bedoya murhattiin Kolumbiassa, kun hän vastusti palmuöljy- ja banaaniplantaaseja yhteisöltään varastetulla maalla. Puolisotilaallinen ryhmä ampui häntä 14 kertaa. Armeija puolestaan teurasti 8 kyläläistä Filippiineillä, kun nämä vastustivat kahviplantaasia maillaan, raportissa kerrotaan.

”Paikallisia aktivisteja murhataan, kun hallitukset ja yritykset arvostavat nopeita voittoja ihmiselämää enemmän. Monet tuotteet, jotka tästä verenvuodatuksesta syntyvät, ovat supermarkettiemme hyllyillä”, muistuttaa Global Witnessin asiantuntija Ben Leather tiedotteessa.

60 prosenttia murhista tapahtui Latinalaisessa Amerikassa. Vaarallisimpia maita olivat Brasilia sekä Aasiassa Filippiinit. 

Esimerkiksi rikollisjengien lisäksi myös valtiot ovat mukana aktivistien tappamisessa. Turvallisuusjoukot pystyttiin yhdistämään 53 murhaan. Valtiot yritysten ohella voivat kuitenkin olla myös osa ratkaisua, Global Witness muistuttaa.

”Hallituksilla, yrityksillä ja sijoittajilla on velvollisuus ja valta tukea ja suojella aktivisteja ja taata vastuu, kun hyökkäyksiä tapahtuu. Mikä tärkeämpää, ne voivat estää näiden uhkien syntymisen ylipäätään kuuntelemalla paikallisia yhteisöjä, kunnioittamalla näiden oikeuksia ja varmistamalla, että liiketoimintaa harjoitetaan vastuullisesti”, Leather sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!