Raportti: Yritysvastuuskandaalit johtaneet työntekijöiden oikeuksien parannuksiin Thaimaassa

Julkisuudessa on tämän tästä kohuja, joissa kerrotaan työntekijöiden oikeuksien loukkauksista halpatuotantomaissa. Vaikka kohut unohtuvat helposti, Finnwatchin tänään ilmestyneen raportin mukaan ne ovat johtaneet myös konkreettisiin parannuksiin.

Työläisten oikeudet Thaimaan tonnikalateollisuudessa sekä kumikäsinetehtailla ovat parantuneet sen jälkeen, kun asiasta on noussut julkinen polemiikki, kertoo yritysvastuujärjestö Finnwatch. Se julkaisi tänään raportin (pdf), jossa tarkastellaan viime vuosien yritysvastuuskandaalien jälkimaininkeja.

Finnwatch sekä muut järjestöt ja mediat ovat vuosien varrella julkaisseet useita keskustelua herättäneitä raportteja, joissa kerrotaan esimerkiksi laittoman alhaisista palkoista ja muista työntekijöiden oikeuksien rikkomuksista halvan tuotannon maissa. Tapauksilla on usein ollut kytköksiä myös Suomeen.

Kohut kuitenkin unohtuvat helposti, ja siksi järjestö on nyt julkaissut raportin, jossa tarkastellaan kolmea takavuosien skandaalia Thaimaassa. Ne liittyvät tonnikala-, broileri- ja kumikäsinetuotantoon vuosina 2013–2016. Niiden tuotantoon on liittynyt useita ongelmia, kuten alhaisia palkkoja, alaikäisen työvoiman käyttöä, korkeiden rekrytointimaksujen laskutusta työntekijöiltä, passien takavarikointia ja muuta siirtotyöläisten oikeuksien polkemista.

Tänään ilmestyneen raportin mukaan parannuksia on kohujen jälkeen tehty etenkin tonnikala- sekä kumikäsinetuotannossa.

Maailman suurimman tonnikalayhtiön Thai Unionin tehtailla on esimerkiksi taattu lain mukainen sosiaaliturva työntekijöille, sallittu demokraattiset työntekijäkomiteat sekä vähennetty rekrytointimaksuja siirtotyöntekijöiltä. Taustalla ovat Finnwatchin mukaan sen omat paljastukset sekä yrityksen ja sen asiakkaiden yhteistyö.

”S-ryhmä ja Kesko ovat Thaimaa-kohujen seurauksena tehneet lukuisia toimenpiteitä työolojen korjaamiseksi. Thaimaan työoloissa paljastuneet rikkomukset ovat johtaneet myös lukuisiin muihin riskimaihin suuntautuviin yritysvastuuhankkeisiin”, kertoo tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Finnwatchin raportti antaa kehuja myös sairaalakäsineitä Suomeen toimittavalle OneMedille, joka on pitkäjänteisesti pyrkinyt korjaamaan alihankkijansa työoloja Thaimaassa. Tehtaalla on edelleen tuotantotavoitteisiin liittyviä ongelmia, mutta sielläkin työolot ovat parantuneet, se sanoo. Finnwatch raportoi ongelmista alun perin vuonna 2014.

Kritiikkiä sen sijaan saksalainen Lidl-ketju. Sen nimi liittyy vuona 2016 käynnistyneeseen kansainväliseen kohuun ihmisoikeusloukkauksista thaimaalaisessa broilerituotannossa.

Finnwatchin käsiinsä saaman Thaimaan ulkoasiainhallinnon muistion mukaan Lidl veti kohun jälkeen yhdessä muiden saksalaisten kauppaketjujen kanssa broileriostot Thaimaasta ja siirtyi ostamaan brasilialaista broileria.

Sen seurauksena thaimaalaisyritys nosti useita rikosoikeudellisia kanteita entisiä työntekijöitään vastaan, joita se syyttää kärsimästään liiketaloudellisesta tappiosta.

”Yritysten tulisi pyrkiä korjaamaan alihankintaketjuihinsa liittyviä ongelmia ostojen lopettamisen sijaan. Riskimaasta toiseen siirtyminen ei auta työriistojen uhreja ja saattaa johtaa ojasta allikkoon”, Kultalahti toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!