Artikkelikuva
Suomen luonnonsuojeluliitto seuraa maankäyttöä

Luonnonsuojelua välittämällä

Suomen ainutlaatuinen luonto ansaitsee suojelua. Luonnonsuojeluliiton vuoden iso teema on 100 luontohelmeä.

”Suojelemme luontoa ja ihmisiä huolehtimalla ympäristöstä ja elinympäristöjen terveydestä”, selventää liitossa pitkään työskennellyt luonnon- ja ympäristönsuojelun esimies Jouni Nissinen.

Nissisen mukaan liiton tärkein tavoite on tehdä Suomesta luonnonarvot kaikissa toiminnoissaan huomioon ottava, paikallisuutta arvostava kansalaisyhteiskunta.

”Yhdenkään lajin ei pitäisi kuolla sukupuuttoon ihmisten toimien vuoksi, vaan luonnon toimintakyvyn tulee olla Suomessa tiedostettu lähtökohta.”

Luonnonsuojeluliiton toiminta on laveaa luontoharrastamisesta luonnonsuojeluun ja vaikuttamiseen ilmasto- ja globaaliaiheissa. Liitto järjestää retkiä ja suojelullisesti arvokkaiden alueiden ennallistamistalkoita. Se seuraa maankäyttöä ja viranomaispäätöksiä ja puuttu niihin julkisesti.

Liiton jäsenmäärä on noin 30 000. Jäsenenä voi toimia niin kaavalausuntojen antajana, luontoretkien vetäjänä, kohtuutalousillan järjestäjänä kuin omien uusien ajatustensa toteuttajanakin.

”Monella mukaantulon vaikuttimena on vahva omakohtainen halu suojella ympäristöä tai luontoa. Toiset tulevat mukaan myös oppimaan, olemaan luonnossa ja tekemään”, Nissinen kertoo.

Juuri nyt ajankohtaista on luonto-sote, eli se, miten käynnissä oleva maakuntauudistus vaikuttaa ympäristönhallinnon mahdollisuuksiin huolehtia kansalaisten ympäristöterveydestä ja Suomen luonnon suojelusta.

”Tärkeä on myös keskustelu biotalouden kestävyydestä”, Nissinen kertoo.

”Ajankohtainen asia on Sierilän pato- ja voimalaitossuunnitelma Kemijoella, kun sinne kaavailtu vesivoimala patoineen tuhoaisi 200 kilometriä vapaata Kemijoen osaa. Tätä eivät halua luonnonsuojelijat eivätkä paikalliset asukkaat.”

Liiton vuoden iso teema on 100 luontohelmeä.

”Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi olemme keränneet valtakunnallisen listan uhattuja luontohelmiä, joilla järjestetään erilaista toimintaa meidän ja yhteistyökumppaniemme toimesta.”

Katso, järjestö!

Suomen Luonnon­suojeluliitto

Perustettu 1938

Motto Valitamme, koska välitämme.

Jos järjestömme ­olisi eläin Olisimme ­saimaannorppa ­logomme ­mukaisesti.

Sarjassa esitellään kehitysyhteistyön kattojärjestön Kepa ry:n jäsenjärjestöjä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!