Artikkelikuva
Muusikko Ali Alawadin ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken esityskokonaisuuden lähtökohta on molemminnpuoleinen kiinnostus toisen taidetta kohtaan.

Alin ja Alpon sanaton ­vuoropuhelu

Alpo Aaltokosken ja Ali Alawadin uusi teos yhdistää arabimusiikin ja suomalaisen tanssin.

Musiikin ja tanssin vuoropuhelu laajenee kahden kulttuurin rinnakkaiseloksi irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa.

Arabialaisella musiikilla on vuosituhantiset perinteet, joiden pohjalta Alawad on tehnyt uusia sovituksia. Aaltokosken omaan kehonkieleen pohjautuva tanssi pitää kiinni identiteetistään, mutta heittäytyy myös aistivaan dialogiin musiikin kanssa.

Teoksen lähtökohtana oli molemminpuolinen kiinnostus toisen taidetta kohtaan.

”Ali teki minuun suuren vaikutuksen ihmisenä ja taiteilijana”, Aaltokoski sanoo. ”Arabimusiikissa on paljon samaa kuin suomalaisessa musiikissa – sävelistä ja sanoituksista löytyy samaa melankoliaa.”

Alawad saapui Suomeen turvapaikan hakijana syyskuussa 2015. Viime vuosina kotimaassaan Irakissa Alawad oli pakotettu salaamaan ammattinsa. ”Muusikkona toimiminen on Irakissa riski, jota ääritahot pitävät islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad toteaa.

Ali & Alpo kulttuurikeskus Caisassa (Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14, Helsinki) 11. ja 12.4. klo 19.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!