Kotiväkivalta kuriin isyysloman avulla

Brasiliainen kampanja pyrkii parantamaan naisten asemaa isyysloman avulla.

Brasilia pidensi viime vuonna isyyslomaa nelinkertaiseksi: viidestä päivästä kahteenkymmeneen. Taustalla on kansainvälisen Promundo-järjestön lobbauskampanja, jolla yritetään parantaa naisten asemaa.

Promundo on havainnut, että jos naisten asemaa parannetaan, se saattaa lyhyellä tähtäimellä johtaa jopa perheväkivallan kasvuun, jos miehet kokevat valtasuhteiden järkkyvän.

Isyysloma on yksi tapa ottaa isät paremmin mukaan perheen harmoniaan. Järjestön verkkosivujen mukaan sitä yritettiin jo vuonna 2007, turhaan, sillä firmat vastustivat etuuksien lisäämistä – ja naisten mukaan miehet eivät olleet valmiita hoitamaan lapsia.

Promundo on kuitenkin huolissaan, sillä tasa-arvo saattaa saada pian nenilleen: Brasilian uusi hallitus kaavailee julkisten menojen jäädytystä. Säästöt esimerkiksi koulutuksesta sattuvat järjestön mukaan usein kipeimmin naisiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!