Artikkelikuva

Olympialaiset palaavat Helsinkiin?

Ensimmäiset Etelä-Amerikassa järjestetyt olympialaiset Riossa tulivat ja menivät.

Ilmastotutkijoiden mukaan penkkiurheilijoiden ei kannata kauheasti kiintyä eteläisissä maissa järjestettäviin kisoihin, sillä maapallon lämpeneminen on tekemässä isosta osasta maapalloa liian vaarallisen arvokisojen järjestämiselle.

Lämpöhalvaukset ovat erityisen suuri riski pitkäkestoisissa lajeissa, kuten maratonjuoksussa. Nykyisten ilmastomallien mukaan vuoteen 2085 mennessä yksikään viime aikoina kisoja hakeneesta eurooppalaisesta kaupungeista, kuten Pariisi, Rooma tai Madrid, eivät ole riskirajojen sisällä.

Sen sijaan 21. vuosisadan viimeisiä kisoja tullaan järjestämään Dublinin ja Ulan Batorin kaltaisissa pohjoisissa kaupungeissa, sanovat asiaa tutkineet Berkeleyn yliopiston tutkijat.

Ennustusten toteutuminen vaikuttaa tällä hetkellä todennäköiseltä, sillä viime syksynä Pariisissa sovitut ilmastotavoitteet ovat joutamassa jo nyt – vain kahdeksan kuukautta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen – romukoppaaan, varoittaa YK:n ilmastopaneeli IPCC.

Alle 1,5 celsiusasteen tavoite on ”mahdoton tai vähintäänkin hyvin vaikea saavuttaa” ainakin” nykytahdilla, IPCC sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!