Ei muruakaan hukkaan

Suomen ensimmäisessä hävikkiruokaravintolassa ruokalista keksitään aamulla.

”Olin viime vuonna keräämässä vapaaehtoisena kauppojen hävikkiruokaa hävikkiruokatapahtumaa varten. Ruoan määrä ja hyvä laatu yllättivät ja päätin, että asialle pitää tehdä jotain, hävikkiruokaravintolaa Helsinkiin ideoiva hankepäällikkö Johanna Kohvakka sanoo.

Kohvakka ei vielä tiennyt, että samoissa mietteissä oltiin Amsterdamissa ja Pariisissa. Sieltä hävikkiruokaravintoloita jo löytyy.

”Perustimme From Waste to Taste -hankkeen, ja saimme sille rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.”
Suunnitelmat etenivät vauhdilla ja ensimmäinen suomalainen hävikkiruokaravintola perustettiin maaliskuun ajaksi Helsingin Kallioon. Vastaanotto oli positiivinen.

Tällä hetkellä From Waste to Taste -hanke toimittaa ruokaa Kallion ja Punavuoren Rupla-kahviloihin, mutta pysyvää tilaa etsitään parhaillaan.

”Kokki katsoo aamulla, minkälaisia raaka-aineita on tarjolla ja loihtii niistä kaksi lounasvaihtoehtoa, yleensä liha- ja kasvisateriat”, Kohvakka sanoo.

Lounaan hinta pyörii 7-10 euron kieppeillä. Hintaa on ihmetelty, kun raaka-aineet ovat pääasiassa ilmaisia. Kohvakka muistuttaa kuitenkin isoista logistiikkakustannuksista.

”Hankkeessa ei ole ideana halpa ruoka, vaan työllistäminen ja ilmastonvastainen taistelu.”

Osa ravintolan työntekijöistä on toimeentulo- tai kuntoutustuella eläviä nuoria. Ammattikokin ohjauksessa he pääsevät tutustumaan ravintola-alaan. Heille myös etsitään keinoja työllistymiseen tai kouluttautumiseen.

Saammeko hävikkiruokaravintoloita muualle Suomeen?

”Ainakin Tampereella on oltu kiinnostuneita.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!