Artikkelikuva
Lampedusa in Winter kuvaa saarelaisten ja pakolaisten yhteiseloa vaikeassa tilanteessa. Tulenarka tilanne synnyttää vihan sijasta solidaarisuutta.

Ankaria näkyjä pakolaisten todellisuudesta

Docpoint-festivaaleilla Helsingissä katsojien on mahdollista nähdä pakolaistilanteen molemmat puolet.

Lampedusan saari Sisilian eteläpuolella kuuluu Italialle, mutta on paljon lähempänä Tunisiaa. Viime vuonna elämä saarella mullistui pakolaisten myötä. Jacob Brossmannin dokumentti Lampedusa in Winter kuvaa saarelaisten ja pakolaisten yhteiseloa vaikeassa tilanteessa: turistit ovat lähteneet, ainoa lautta on tuhoutunut, eikä kukaan hae pakolaisia mantereelle.

Tulenarka tilanne kuitenkin yhdistää ihmisiä. Xenofobian ja rasismin sijasta lampedusalaiset ymmärtävät pakolaisten ahdinkoa, sillä kokevat itsekin olevansa emämaan syrjimiä. Karismaattisen pormestari Giusi Nicolinin johdolla saarelaiset taistelevat yhdessä saadakseen uuden veneen. Yhteentörmäyksen sijaan saarella syntyy solidaarisuutta.

The Longest Run näyttää toisen, rumemman puolen pakolaisten kohtaamisesta. Dokumentin päähenkilöt Jasim ja Alsaleh ovat alaikäisiä pakolaispoikia, jotka viruvat kreikkalaisessa nuorisovankilassa. Molempia syytetään ihmissalakuljetukseen osallistumisesta ja heitä uhkaavat pitkät tuomiot.
 

Marianna Economou kuvaa dokumentissa poikien oikeustaistelua, vankilaelämää ja sydäntä särkeviä puheluja kotiin sota-alueelle. Poikien tarinan kautta Economou kuvaa laajempaa ilmiötä, jossa ihmissalakuljettajat pakottavat nuorukaisia osallistumaan toimintaansa. Niin ikään näytetään tämän toiminnan seuraukset Kreikan vankiloihin päätyville nuorille.

Jos Lampedusa in Winter kertoo ihmisten kamppailusta vaikeina aikoina, on The Longest Run karu muistutus useimpien pakolaisten todellisuudesta: Euroopassa sotaa pakenevat ovat rikollisia.

Molemmat elokuvat saavat Suomen ensi-iltansa DocPoint-elokuvafestivaaleilla Helsingissä. Lampedusa in Winterin ja The Longest Runin lisäksi luvassa on runsaasti ajankohtaisia elokuvia laajasta aihepiiristä.

Doc Point -festivaali 25. -31.1.2016 Helsingissä. www.docpoint.info.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!