Paljonko roskaus maksaa?

Kaduille ja puistoihin heitellään tupakantumpit, pullot, karkkipussit ja monet muut jätteet. Kuinka paljon puhtaasta laiskuudesta ja ajattelemattomuudesta johtuva roskaaminen maksaa Helsingin kaupungille? Kysymykseen vastaa Helsingin rakennusviraston ylläpitotoimiston toimistopäällikkö Pekka Isoniemi.

”Kysymys on vähän hankala, koska kaupunki ei siivoa kaikkea. Kantakaupungissa pidämme huolen kaduista ja kaupungin kiinteistöistä, mutta useimmat kiinteistöt ovat taloyhtiöiden vastuulla.

Opetusvirasto taas huolehtii koulujen pihoista ja niin edelleen. Sekin täytyy ottaa huomioon, että me siivoamme katuja joka tapauksessa pölyn ja pudonneiden lehtien vuoksi. Ihmisten roskat tulevat siinä sivussa. Tietysti esimerkiksi nurmikolta roskat täytyy poimia yksitellen.

Arvioisin, että noin kolmasosa rakennusviraston siivousbudjetista eli 6–8 miljoonaa menee katujen puhtaanapitoon ihan puhtaan roskaamisen vuoksi. Huomattava summa rahaa. Helsinki kuitenkin ottaa joka vuosi 300–400 miljoonaa euroa lainaa.

Pelkästään vapunvieton jälkien siivoamiseen arvioisin menevän 60 000–70 000 euroa. Menisi enemmänkin, jos ei olisi niin paljon vapaaehtoisia siivoajia. Ongelmallisia ovat myös tapahtumat, kuten ravintola- ja siivouspäivä. Nehän ovat kivoja ja kuuluvat kaupungin strategiaan, mutta kalliiksi ne tulevat.

Jotkut tapahtumat hoitavat kyllä jälkensä hyvin, mutta niin sanotut isännättömät tapahtumat, kuten kaljakellunta, ovat huonommalla tolalla. Niissä ei ole kukaan vastuussa.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!