Artikkelikuva
Öljytankkeri Valetta lähestyy satamaa Pohjoiseen jäämereen johtavalla Obinlahdella Venäjällä.

Suomi mahdollistaa öljynporauksen Jäämerellä

Taloudellisestikin hanke on Suomelle riski, sillä öljyonnettomuuden sattuessa vastuuseen voivat joutua myös alihankkijat.

Suomi. Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman hallinto on antanut Shellille luvan aloittaa öljynporaukset Arktiksella. Paljon vastustusta herättäneiden porausten pitäisi alkaa heinäkuussa Pohjoisen jäämeren Tsuktsien merellä. Asiasta on uutisoinut muun muassa ympäristöjärjestö Greenpeace.

Pohjoisilla merialueilla öljyonnettomuuden riski on erityisen suuri ja öljyntorjunta onnettomuuden sattuessa vaikeaa. Lisäksi öljynporaus kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Suomi on mukana kiistellyssä hankkeessa valtionyhtiö Arctia Shippingin kautta, joka on vuokrannut jäänmurtajansa Fennican ja Nordican avustamaan porauksia.

”Maailmassa on tällä hetkellä vain neljä Nordican ja Fennican kaltaista murtajaa, joista yksi on jo Shellin käytössä. Yksi taas on ruotsalainen valtio-omisteinen Oden, jota ei käytetä arktisessa öljynporauksessa. Suomalaiset eivät ole ainoastaan mukana porauksessa, olemme mahdollistamassa sen”, toteaa Greenpeace Nordicin Arktis-vastaava Tapio Laakso järjestön tiedotteessa.

Taloudellisestikin hanke on Suomelle riski, sillä öljyonnettomuuden sattuessa vastuuseen voivat joutua myös alihankkijat.