Artikkelikuva
Öljytankkeri Valetta lähestyy satamaa Pohjoiseen jäämereen johtavalla Obinlahdella Venäjällä.

Suomi mahdollistaa öljynporauksen Jäämerellä

Taloudellisestikin hanke on Suomelle riski, sillä öljyonnettomuuden sattuessa vastuuseen voivat joutua myös alihankkijat.

Suomi. Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman hallinto on antanut Shellille luvan aloittaa öljynporaukset Arktiksella. Paljon vastustusta herättäneiden porausten pitäisi alkaa heinäkuussa Pohjoisen jäämeren Tsuktsien merellä. Asiasta on uutisoinut muun muassa ympäristöjärjestö Greenpeace.

Pohjoisilla merialueilla öljyonnettomuuden riski on erityisen suuri ja öljyntorjunta onnettomuuden sattuessa vaikeaa. Lisäksi öljynporaus kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Suomi on mukana kiistellyssä hankkeessa valtionyhtiö Arctia Shippingin kautta, joka on vuokrannut jäänmurtajansa Fennican ja Nordican avustamaan porauksia.

”Maailmassa on tällä hetkellä vain neljä Nordican ja Fennican kaltaista murtajaa, joista yksi on jo Shellin käytössä. Yksi taas on ruotsalainen valtio-omisteinen Oden, jota ei käytetä arktisessa öljynporauksessa. Suomalaiset eivät ole ainoastaan mukana porauksessa, olemme mahdollistamassa sen”, toteaa Greenpeace Nordicin Arktis-vastaava Tapio Laakso järjestön tiedotteessa.

Taloudellisestikin hanke on Suomelle riski, sillä öljyonnettomuuden sattuessa vastuuseen voivat joutua myös alihankkijat.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!