Nainen sulttaaniksi Indonesiassa?

Vastustajien mielestä vanhoihin tapoihin ei tulisi kajota.

Indonesia. Indonesialaisen Yogyakartan alueen sulttaani haluaa seuraajakseen vanhimman tyttärensä. Tähän asti sulttaanin asema on periytynyt yksinomaan miehille.

Sulttaani Hamengkubuwono X:llä on viisi tytärtä, muttei yhtään poikaa. Aikaisemmista sulttaaneista poiketen hänellä on vain yksi vaimo. Vanhan perimysjärjestyksen mukaan sulttaanin asema periytyisi yhdelle hänen 11 velipuolestaan. Sulttaani on kuitenkin nimittänyt seuraajakseen vanhimman tyttärensä GKR Pembayunin, kirjoittaa The Jakarta Post -lehti.

Perinteisen vallan lisäksi sulttaanilla on myös maallista hallintovaltaa, sillä hän on lain mukaan Yogyakartan alueen kuvernööri.

Sanaa sulttaani on käytetty vanhastaan islamilaisen hallitsijan arvonimenä. Hamengkubuwono X on kuitenkin pyrkinyt muuttamaan sellaisia valtansa merkkejä, jotka kuuluvat yksinomaan miehille tai liittyvät suoraan uskontoon.

Sulttaanin yrityksiä monisatavuotisen perinteen muuttamiseksi on niin moitittu kuin kiitettykin. Vastustajien mielestä vanhoihin tapoihin ei tulisi kajota, puolustajien mielestä taas perinne olisi jo aika päivittää nykyaikaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!