Costa Rican energia­talous lähes puhdas

Tuliperäisessä Costa Ricassa on vielä kosolti hyödyntämätöntä maalämpöä.

Costa Rica. Keskiamerikkalainen Costa Rica lähestyy tavoitettaan sataprosenttisesti uusiutuviin lähteisiin perustuvasta sähköntuotannosta. Tänä vuonna päästään 97 prosenttiin, uskoo valtion sähköyhtiö ICE.

Costa Rica on vähentänyt riippuvuuttaan myös vesivoimasta, jonka osuus on nyt 63 prosenttia. Muita energianlähteitä ovat 15 prosenttiin noussut maalämpö sekä tuuli, biomassa ja aurinko.

Hiili ja öljy ovat Costa Rican energiapaletissa yhä varavoiman lähteitä, mutta kuluvan vuoden 75 ensimmäisen päivän aikana niihin ei jouduttu turvautumaan kertaakaan, iloitsee ICE:n edustaja Javier Orozco.

Hänen mukaansa ICE suunnittelee kolmannen maalämpövoimalan rakentamista kahden jo toimivan lisäksi. Tuliperäisessä Costa Ricassa on senkin jälkeen kosolti hyödyntämätöntä maalämpöä, mutta huomattava osa siitä sijoittuu kansallispuistoihin, joihin kajoaminen vaatisi lakimuutoksia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!