Näkökulmat

Yhdeksän kuukauden odotus

Husein Muhammedin mielestä yksi Suomen suurimpia ongelmia on eninkeinonharjoittajiksi tulevien kohtaama byrokratia.

Vaalikampanjat ovat käynnissä. Monesta asiasta riidellään, mutta yhden asian nimeen kaikki vannovat: pienyrittäjän arkea väittää puolustavansa oikeisto ja vasemmisto, downshiftaajat ja itsensä loppuun polttajat.

Todellisiin ongelmiin ei kuitenkaan puututa. Yksi suurimmista on elinkeinonharjoittajaksi Suomeen tulevien kohtaama byrokratia.

Maahanmuuttoviraston mukaan työntekijän oleskelulupahakemuksiin pyritään tekemään päätös neljässä kuukaudessa. Toisin sanoen neljä kuukautta saavat odottaa ne, joilla on kaikki tarvittavat asiakirjat. Muuten odotusaika on pitempi.

Lisäksi neljän kuukauden ”tavoiteaika ei koske elinkeinonharjoittamisen perusteella tehtyjä oleskelulupahakemuksia”. Tällä hetkellä elinkeinonharjoittajan oleskelulupaprosessi kestää keskimäärin noin yhdeksän kuukautta. Mikäli siis kaikki asiakirjat ovat kunnossa.

Erityisen pitkä käsittelyaika on ensimmäisellä oleskelulupahakemuksella. Mutta myös jatkolupaa odotetaan keskimäärin neljä kuukautta. Siis saadakseen luvan tehdä sitä, mitä jo tekee.

”Tavoiteajan laskeminen päättyy, kun hakemukseen on tehty päätös.” Päätöksenteon jälkeen asiakas saattaa odottaa hyvinkin pari kuukautta lisää, että saa tietää päätöksestä.

Tavoiteaikaan ei myöskään lasketa mahdollista valitusta korkeampiin oikeusasteisiin, jotka voivat viedä parikin vuotta.

Pitkät käsittelyajat johtuvat osittain resurssien vähyydestä. Lupahakemukset ovat kuitenkin maksullisia, ja maksun on tarkoitus kattaa käsittelystä aiheutuvat kulut. Toisin sanoen riittävä resurssointi ei toisi valtiolle lisäkuluja, vaan päinvastoin nopeutettu prosessi lisäisi valtion tuloja.

Ongelmana on kuitenkin ennen kaikkea se, että yhtä elinkeinonharjoittajan oleskelulupaa käsittelee neljä eri viranomaista: paikallispoliisi tai edustusto hakemuksen vastaanottajana, alueellinen ELY-keskus lausunnon antajana, Uudenmaan ELY-keskus osaratkaisun tekijänä ja maahanmuuttovirasto oleskeluluvan myöntäjänä tai hylkääjänä. Papereiden siirto paikasta toiseen voi kestää viikkoja tai kuukausia.

Tämä kaikki sen lisäksi, mitä byrokratiaa kuka tahansa aloitteleva yrittäjä kohtaa.

Entäpä jos kaikki yrittäjän tarvitsemat palvelut löytyisivät saman katon alta? Näin toimitaan maahanmuuttajavastaiseksi mollatussa Tanskassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!