Näkökulmat

Meikäläisiä

Islamin nimissä leviävää terrorismia ei voi torjua sulkemalla muslimit ulkopuolelle, vaan ottamalla heidät mukaan.

”Me emme halua menettää nuoriamme, emmekä antaa ISIS:lle milliäkään jalansijaa Suomessa.”

Näin kirjoitti espoolainen maahanmuuttajakonsultti Nur Mohammed syyskuussa kirjeessään Suomen viranomaisille. Hän kertoi somaliyhteisön kaipaavan apua torjumaan Isisin pyrkimystä rekrytoida somalitaustaisia nuoria.

Olen miettinyt Mohammedin kirjoitusta paljon sen jälkeen, kun algerialaistaustaiset Kouachin veljekset hyökkäsivät Charlie Hebdon toimitukseen ja tappoivat 12 ihmistä. JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen kommentoi iskuja Helsingin Sanomille: ”Siinä kohtaavat kaksi demokratiakäsitystä, länsimainen ja islamilainen, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa.”

Länsimaissa kasvaneita nuoria riveihinsä haalivat terroristijärjestöt käyttävät samaa retoriikkaa kuin Uimonen. Järjestöt lietsovat ajatusta sivilisaatioiden sodasta, jossa ihmiset jakautuvat meihin ja heihin.
Viesti vetoaa myös nuoriin, joilla ei ole uskonnollista taustaa.

Britannian Birminghamista Isisiin matkanneet nuoret miehet tilasivat Amazonista kaksi kirjaa: Islam for Dummies ja Koran for Dummies.

Ympäri Eurooppaa keskustellaan nyt siitä, mitä tekemistä terrorismilla on islamin kanssa. Ajankohtaisin kysymys on, miten terrorismin leviämistä torjutaan. Ääri-islamilainen terrorismi levittää väkivaltaa yhä laajemmille alueille erityisesti, jos Isisiä ja Nigerian Boko Haramia ei pysäytetä. Suurin osa näiden terroristien uhreista on muslimeita, Al Qaidan kohdalla jopa 90 prosenttia.

Ranskan johtavat islamilaiset uskonoppineet julkaisivat viime vuonna avoimen kirjeen, jossa he tuomitsivat Isisin kovin sanoin. ”Myös me olemme likaisia ranskalaisia”, he kirjoittivat järjestölle, joka lietsoo vihaa ”likaisia” vääräuskoisia vastaan. Brittiläiset imaamit ovat julistaneet terroristeja vastaan fatwan. Suomalaisten muslimien ääniä on julkisuudessa kuultu vähemmän.

Nur Mohamedin kirjeen julkaisemisen jälkeen somalitaustainen tuttavani kertoi, että myös häntä on pyydetty liittymään Isisiin.

Hänellä ei ole aikomustakaan liittyä. Sen sijaan hänellä olisi ajatuksia siitä, miten muita voisi estää liittymästä. Hän on yrittänyt välittää ehdotuksia päättäjille. Toistaiseksi juuri ketään ei ole kiinnostanut.

Näiden ehdotusten pitäisi nyt kiinnostaa kaikkia. Islamin nimissä leviävää terrorismia ei voi torjua sulkemalla muslimit ulkopuolelle, vaan ottamalla heidät mukaan. Monet Euroopassa, myös Suomessa kasvaneet muslimit tietävät, ketkä lähtijöitä houkuttelevat ja miksi joku päättää lähteä. Heitä kannattaa kuunnella. He ovat meitä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!