Artikkelikuva
Suurin vaara leopardeille ovat salametsästäjät.

Maamiinat suojelevat persianleopardeja

Persianleopardi on neljällä tassullaan yleensä liian kevyt räjäyttämään maamiinoja, joiden aktivoimiseen tarvitaan yli 80 kilon paino.

Irak. Uhanalainen persianleopardi on säilynyt levottomalla Irakin ja Iranin rajalla – kiitos maamiinojen, kertoo National Geographic.

Leopardit elävät seudulla, jossa naapurimaat ovat käyneet verisiä taisteluja. Irakin diktaattori Saddam Husseinin aikana 1980-luvulla seudulle asetettiin noin 20–30 miljoonaa maamiinaa.

Persian- eli iraninleopardi on leopardeista suurin. Se on silti neljällä tassullaan yleensä liian kevyt räjäyttämään maamiinoja, joiden aktivoimiseen tarvitaan yli 80 kilon paino. Muutamia onnettomuuksia tosin tiedetään.

Paljon suurempi vaara leopardeille ovat kuitenkin salametsästäjät, jotka miinat pitävät loitolla.
Paikalliset ympäristönsuojelijat ovatkin löytäneet itsensä omituisesta tilanteesta – puolustamassa miinojen jättämistä maahan. Jos ne raivataan, leopardi joutuisi jälleen ihmisen armoille.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!