Artikkelikuva

Mustafa jätti kädenjälkensä

Kemijärven majoituskeskuksella pakolaiset pääsevät kokeilemaan graffiteja.

”En ole ennen koskenut spray-maaliin. Irakissa graffitien teko on laitonta”, kertoo Mustafa Kaled Kamel. Mutta niin vain 30-vuotias bagdadilainen leikkaussalihoitaja innostui värittämään kemijärveläistä alikulkukäytävää.  

”Se olikin aika hauskaa.”

Kamel tuli elokuussa Suomeen anomaan turvapaikkaa. Majapaikka löytyi napapiirin yläpuolelta Kemijärvelle perustetusta majoituskeskuksesta. Setlementtiliitto oli aloittanut Kemijärvellä graffitiprojektin jo kesällä. Silloin lapsiperheet ja päihde- ja vankilataustaiset asukkaat maalasivat yhdessä tyhjilleen jääneen Kuumaniemen koulun. Kun työ jatkui lokakuussa, projektipäällikkö Mikko Kellokumpu kutsui turvapaikanhakijat mukaan.

”Halusimme ihmisten välille luontaista kanssakäymistä. Täällä kun selvästi oli ihmettelyä ilmassa, puolin ja toisin”,

Kellokumpu sanoo. Viikonlopun maalaustalkoisiin tuli 30 paikallista ja kymmenen turvapaikanhakijaa. Erilaiset taustat unohtuivat nopeasti kun maalaajat pääsivät hommiin.

”Tosi ystävällistä väkeä, sain uusia kavereita”, Kamel iloitsee.

Maalaamisen jälkeen osallistujat ­ovat pelanneet yhdessä jalkapalloa. Kieli- ja kitaraopettajiakin ilmottautui. ”Kaupungin kriittisetkin ovat huomanneet, että turvapaikanhakijat ovat tavallisia ihmisiä”, Mikko Kellokumpu sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!