Etyj haluaa tarkkailijat Krimille

Suomessa vieraillut Etyjin ihmisoikeustoimiston johtaja pelkää, että Ukrainasta tulee uusi Bosnia, jossa jokaisen on valittava puolensa.

Ukrainan ihmisoikeustilanteesta on kaikki syyt olla huolissaan, sanoo Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHIR) pääjohtaja Michael Georg Link.

Etyjillä on Ukrainan konfliktialueilla tarkkailijoita, mutta ihmisoikeuksia painottava ODIHIR ei pääse alueelle. Suomessa tänään vieraillut Link korostaakin, ettei voi spekuloida ihmisoikeustilanteella. Tilanne on kuitenkin dramaattinen, kun ajatellaan pakolaismääriä ja kapeita evakuointireittejä, hän sanoo.

Yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut konfliktin seurauksena joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle, pääosin Venäjälle.

”Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu pakolaisille konfliktin jälkeen. Voivatko he mennä takaisin, minne ja miten” Link pohtii.

Hän sanoo pelkäävänsä, että Ukrainasta tulee sodan jälkeen uusi Bosnia, jossa jokainen joutuu valitsemaan puolensa ja jakolinjat kulkevat perheidenkin läpi.

”Tämä on konfliktin tragedia: yhteisössä, jossa aiemmin elettiin yhdessä, ihmiset joutuvat nyt valitsemaan puolensa.”

Linkin mukaan ODIHIR haluaisi päästä tarkkailemaan myös Venäjään viime vuonna liittyneen Krimin tilannetta.

”Kuulemme dramaattisia raportteja siitä, mitä tapahtuu tataareille ja muille, jotka eivät hyväksy nykyistä hallintoa. Olisi erittäin tärkeä saada sinne ulkopuolisia tarkkailijoita.”

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Krimillä ne, jotka eivät ole halunneet luopua Ukrainan passistaan ja hakea Venäjän passia, ovat vaikeuksissa.

Tulitaukoneuvottelut alkavat tänään

Ukrainan konfliktin osapuolten on määrä neuvotella tänään keskiviikkona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Link toivoo, että tulitaukosopimus saadaan aikaan. Hänen mukaansa etenkin aseiden virtaaminen alueelle on saatava loppumaan.

Osapuolten on määrä aloittaa neuvottelut puoli kuudelta illalla tänään Suomen aikaa. Toiveet eivät ole korkealla, sillä myöskään aiempaa syyskuussa sovittua tulitaukoa ei onnistuttu pitämään ja tiedot kokouksen alkamisesta ovat olleet sekavia.

Väkivalta Ukrainassa on lisääntynyt viime viikkoina, ja myös uhrimäärä on noussut. Tammikuussa pelkästään kolmen viikon aikana kuoli yli 200 siviiliä. Yhteensä konfliktissa on kuollut yli 5 300 ihmistä huhtikuun 2014 jälkeen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!