Artikkelikuva
Turvallisuusjoukot pidättivät useita hallitusta vastustaneita mielenosoittajia Caracasissa 14. toukokuuta.

Mielenosoitukset kärjistyvät Venezuelassa

Human Right Watchin mukaan tuomarit ja syyttäjät ovat järjestelmällisesti sivuuttaneet ihmisoikeusloukkaukset mielenosoittajia kohtaan.

Venezuela. Venezuelassa kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa oli toukokuun puoliväliin mennessä kuollut yli 40 ihmistä. Yli 3000 henkeä oli pidätetty. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan hallituksen joukot ovat käyttäneet väkivaltaa kymmeniä aseettomia mielenosoittajia vastaan.

Järjestön mukaan sillä on todisteita kymmenestä tapauksesta, joiden osalta on syytä puhua suoranaisesta kidutuksesta. Järjestö pitää erityisen raskauttavana sitä, että tuomarit ja syyttäjät ovat järjestelmällisesti ohittaneet todisteet hallituksen joukkojen tekemistä ihmisoikeusloukkauksista.

Venezuelan mielenosoitukset alkoivat helmikuussa. Ensimmäisinä kaduille lähtivät opiskelijat. Mielenosoituksissa vaaditaan muun muassa presidentti Nicolás Maduron eroa. Vasemmistolainen Maduro valittiin presidentiksi Hugo Chávesin menehdyttyä syöpään viime vuonna.

Venezuelan hallitus syyttää väkivaltaisuuksista mielenosoittajia. Sen mukaan osa mielenosoittajista haluaa kaapata vallan.

Tilannetta kiristää entisestään Venezuelan talousahdinko. Osassa maata joudutaan säännöstelemään veden ja sähkön jakelua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!