Artikkelikuva
Harri Kettunen ja Elina Vuola (toim.): Latinalainen aAerikka. Ihmiset

Kaikki amerikkalaiset ovat amerikkalaisia

Suomalaistutkijat kirjoittivat päivitetyn tietoteoksen Latinalaisesta Amerikasta.

Latinalainen Amerikka -tietoteos kokoaa yhteen maanosaa koskevaa suomalaistutkimusta aina kirjallisuudesta identiteetin rakentumiseen, luonnonvarapolitiikkaan, vasemmistohallituksiin ja naisliikkeeseen. Kirja tarjoaa ajankohtaista ja päivitettyä tietoa ja pyrkii samalla purkamaan maanosaan liittyviä ennakkoluuloja. Toinen kirjan toimittajista, Elina Vuola, kumoaa tässä kuusi tavallisinta stereotypiaa.

1. Nykypäivän alkuperäiskansojen kulttuuri on samanlaista kuin 500 vuotta sitten.

Kaikki kulttuurit muuttuvat ja elävät. Ne ovat siis erilaisia kuin ennen. Monien Latinalaisen Amerikan alkuperäiskulttuurien kielellinen jatkumo on säilynyt katkeamatta vuosisatoja, vaikka kulttuuri muuttuukin. Esimerkiksi mayojen kohdalla osa kulttuurin piirteistä on hävinnyt, osa säilynyt muuttuneessa muodossa. Monet perinteet ja tavat ovat yhä tunnistettavissa.

2. Latinalaisamerikkalaiset miehet ovat machoja.

Varmaan he ovat yhtä paljon tai vähän machoja kuin miehet muuallakin maailmassa. Silti itse termi macho on tullut yleiseen kielenkäyttöön nimenomaan Latinalaisen Amerikan yhteydessä. Eri puolilla Latinalaista Amerikkaa toimii miesryhmiä, jotka vastustavat esimerkiksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja jotka haluavat muuttaa miesten rooleja.

3. Neitsyt Maria on naisille haitallinen esikuva.

Riippuu sitä mistä suunnasta asiaa katsotaan. Latinalaisamerikkalaiset feministit ovat yleensä kiinnittäneet huomiota vain niihin katolisen kirkon opetuksiin, jotka esittävät Marian alistuvana. Tavallisille naisille Maria on monimuotoinen ja usein myös voimaannuttava hahmo, joka ymmärtää toisia naisia.

4. Latinalainen Amerikka on katolinen.

Näin on pääasiassa ollutkin valloituksen alusta asti. Silti alueella on siirtomaa-ajan alkupuolelta asti ollut esimerkiksi muslimeja ja juutalaisia. Afrikkalaisperäinen ja alkuperäiskansojen katolisuus on omanlaistaan. Viime vuosikymmeninä helluntailaisuus on kasvanut alueella niin paljon, että paikoin jopa 30 prosenttia väestöstä pitää itseään protestantteina.

5. Yhdysvaltojen latinoväestö on lähinnä maahanmuuttajia.

Suuri osa Yhdysvaltojen lounaisosista kuului Meksikoon 1800-luvun puoliväliin asti. Espanjaa äidinkielenään puhuvista yhdysvaltalaisista monet ovat historiallisessa mielessä enemmän yhdysvaltalaisia kuin alueelle myöhemmin tulleet eurooppalaissyntyiset.

6. Latinalainen Amerikka on diktatuurien luvattua aluetta.

Alueen maat olivat demokratioita jo 1800-luvun alkupuolella. Vahvojen johtajien perinne on vaikuttanut sekä epädemokraattisiin käytäntöihin että varhaiseen demokratisoitumiseen. Kansalaisyhteiskunta on Latinalaisessa Amerikassa rajoittamispyrkimyksistä huolimatta aina ollut vahva ja monimuotoinen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!