Artikkelikuva

Naisten katoamiset­ jatkuvat Meksikossa

Ciudad Juárezissa on kahdenkymmenen vuoden aikana kadonnut ja surmattu tuhansia naisia.

Meksiko. Vaikka väkivalta meksikolaisessa Ciudad Juárezin kaupungissa on vähentynyt, naisten katoamiset ja surmat eivät lopu. Juárezissa on kahdenkymmenen vuoden aikana kadonnut ja surmattu tuhansia naisia.

Monet naisista ovat olleet tehdastyöntekijöitä, jotka ovat kadonneet työmatkallaan. Myöhemmin naisten silvotut ruumiit on löydetty kaupunkia ympäröivältä aavikoilta tai he ovat kadonneet jäljettömiin.

Naismurhien ja katoamisten syistä on vuosien saatossa esitetty useita teorioita. Kadonneiden naisten löytämisen puolesta perustettu Nuestras hijas sin regreso a casa -järjestön perustaja Marisela Ortiz uskoo katoamisten liittyvän ihmiskauppaan.

”On todisteita, että naisia viedään laittomasti Yhdysvaltoihin ja heidät myydään prostituoiduiksi. Jos naiset eivät jostain syystä kelpaa, heidät tapetaan. Kadonneiden tyttöjen profiili on myös lähes aina sama: he ovat kauniita, hoikkia ja nuoria”, Ortiz toteaa.

Pelkästään vuosien 2008–2013 välisenä aikana Juárezissa katosi lähes kaksituhatta naista.

Ciudad Juárezia kutsuttiin vielä muutama vuosi sitten maailman vaarallisimmaksi kaupungiksi. Vaikka kaupungin arki on viime vuosina rauhoittunut, kuolee Juárezissa väkivallan seurauksena yhä lähes päivittäin ainakin yksi ihminen.