Azerbaidžan pidättää toisinajattelijoita kritiikistä huolimatta

Maa otti Euroopan neuvoston ministerikomitean vetovastuun toukokuussa, mutta se ei ole hillinnyt ihmisoikeusloukkauksia.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Euroopan neuvosto ovat huolissaan Azerbaidžanista, jossa ihmisoikeuspuolustajien sorto jatkuu siitä huolimatta, että maa otti toukokuussa puheenjohtajavastuun Euroopan neuvoston ministerikomiteassa.

Azerbaidžanin viranomaiset pidättivät viime viikolla ihmisoikeusaktivisti Leyla Yunusin, joka on muun muassa vaatinut maassa ensi vuonna järjestettävien ensimmäisten yleiseurooppalaisten urheilukisojen boikotointia maan heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Median mukaan hän ja hänen aviomiehensä ovat saaneet syytteen maanpetoksesta, petoksesta ja veronkierrosta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan syytteet ovat tekaistuja.

Yunus teki yhteistyötä myös viime viikolla pidätetyn Rasul Jafarovin kanssa. Jafarovin järjestö kerää tietoja poliittisista pidätyksistä maassa. Jafarov oli aikonut lähettää listan pidätetyistä Euroopan neuvostolle. Hän on saanut syytteet veronkierrosta, laittomasta yrittäjyydestä ja virka-aseman väärinkäytöstä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Sekä Jafarov että Yunus pantiin kolmen kuukauden vankeuteen odottamaan oikeudenkäyntiä.

Aktivistien, toimittajien ja ihmisoikeuspuolustajien pidätykset, tekaistut syytteet ja epäreilut oikeudenkäynnit ovat järjestöjen mukaan Azerbaidžanissa yleisiä. Amnestyn mukaan maassa on ainakin 19 mielipidevankia.

Maa on viime aikoina myös kiristänyt kansalaisyhteiskuntaan liittyvää lainsäädäntöä. Joulukuussa parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan rekisteröimättömät kansalaisjärjestöt eivät voi ottaa vastaan tukia. Myös tuet pitää rekisteröidä. Näin järjestöissä toimivia pystytään helposti syyttämään veronkierrosta. Helmikuussa viranomaisille annettiin myös lisää valtuuksia esimerkiksi jäädyttää ja kieltää järjestöjen toiminta kokonaan.

Azerbaidžanin on määrä jatkaa Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana marraskuun puoliväliin asti. Maa sai kuitenkin neuvostolta kritiikkiä ihmisoikeustilanteensa vuoksi jo toukokuussa vain reilua viikkoa puheenjohtajakautensa alun jälkeen.

Neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland sekä erityisraportoija Mailis Reps ovat paheksuneet myös Yunusin pidätystä.

Euroopan neuvosto on Euroopan yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Ministerikomitea on sen päättävä elin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!