Öljy sotki turistisaaren rannat Thaimaassa

Idylliset hiekkarannat muuttuivat hetkessä sitkeäksi öljypuuroksi.

Thaimaa. Heinäkuun 27. päivä Thaimaan rannikon edustalla pääsi Siaminlahteen noin 50 000 litraa raakaöljyä, kun öljyn siirtäminen tankkerista merenpohjassa sijaitsevaan öljyputkeen epäonnistui. Osa öljystä ajautui turistien suosiman Koh Samet -saaren rantaan.

Idylliset hiekkarannat muuttuivat hetkessä sitkeäksi öljypuuroksi. Suurimpia kärsijöitä ovat olleet alueen luonto ja turismista elantonsa saavat paikalliset ihmiset.

Turmasta on ottanut vastuun osittain valtio-omisteinen öljyjätti PTT Global Chemical. Thaimaalaisen The Nation -sanomalehden mukaan se alkoi maksaa elokuussa korvauksia öljyvuodon takia elantonsa menettäneille pienyrittäjille ja kalastajille.

Öljyvuodon jälkiä on siivottu niin armeijan kuin vapaaehtoisten voimin. Thaimaan ympäristöviranomaisten mukaan elokuun puoliväliin mennessä suurin osa alueesta oli saatu puhdistettua öljystä.

Koh Samet sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Se on suosittu kohde niin ulkomaisten turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Eniten öljyä ajautui suositulle Ao Phrao -rannalle, joka sijaitsee saaren länsiosissa.