Palkoista häly Keniassa

Kenian tuore eduskunta on luvannut korottaa minimipalkkoja - omien palkkojensa ohella.

Kenia. Kenian maaliskuussa valittu eduskunta on luvannut korottaa minimipalkkoja. Syynä ovat nousevat elinkustannukset. Ruoka ja perustarvikkeet ovat Keniassa kalliita, usein jopa Suomen hinnoissa.

Minimipalkkaa on tarkoitus nostaa 85 eurosta 97 euroon kuukaudessa. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

”Presidentti lupasi, että hallitus laskee hintoja ja tukee pieniä sekä keskisuuria yrityksiä”, Kiberan slummissa Nairobissa asuva Mariam Achieng sanoo.

Pienyrittäjät tuottavat 20 prosenttia Kenian kansantulosta ja työllistävät yli 9 miljoonaa kenialaista.

Samalla kun tavalliset kenialaiset taistelevat minimipalkkojen nousun puolesta, myös kansanedustajat haluavat palkankorotuksen.

Tuore eduskunta haluaisi nostaa kansanedustajien palkat 8500 euroon kuukaudessa. Jo nykytasolla – 5200 euroa kuukaudessa – kenialaisedustajat ovat mantereen toiseksi parhaiten palkattuja parlamentaarikkoja. Vain nigerialaisilla on paremmin palkatut edustajat.

Yli 70 prosenttia kenialaisista elää alle 80 sentillä päivässä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!