Eteläafrikkalaisnuori voi saada suutelusta sakot

Etelä-Afrikan seksuaalirikoslaki kieltää alle 16-vuotiailta kielisuudelmat, suuseksin ja yhdynnän.

Etelä-Afrikka. Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin joutuu ottamaan kantaa siihen, voidaanko alaikäiset tuomita seksuaalisista teoista. Lasten oikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen mielestä maan seksuaalirikoslaki menee liian pitkälle, kun se säätää alle 16-vuotiaille rangaistuksen vapaaehtoisista seksuaalisista toimista, oli kyse sitten kielisuudelmasta, suuseksistä tai yhdynnästä.

Erityisen epäoikeudenmukaisesti laki kohtelee tyttöjä. Jos tyttö tulee raskaaksi ja menee lääkäriin, tämän on lain mukaan tehtävä asiasta ilmoitus poliisille. Jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta, tyttö voi itse saada syytteen seksistä, ellei raiskausta voida todistaa tapahtuneeksi.

Laki määrää myös kanssaihmiset raportoimaan tietämistään teinisuhteista. Järjestöt pelkäävät tämän vaikeuttavan tyttöjen asemaa entisestään, koska he eivät voi puhua seksistä – eivätkä siis ehkäisystäkään – kenellekään.

Mail&Guardian -lehti kertoo, että Pohjois-Gautengissa toimiva oikeusistuin kieltäytyi tuomitsemasta teinejä seksistä. Se pakottaa Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuimen päättämään laintulkinnan lopullisen linjan

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!