Intiaanit pois olympialaisten tieltä Riossa

Olympialaisiin valmistautuva Rio de Janeiro puhdistaa kaupunkikuvaansa vauhdilla.

Brasilia. Vuoden 2016 olympialaisiin valmistautuva Rio de Janeiro puhdistaa kaupunkikuvaansa vauhdilla. Maaliskuun lopulla uuden tieltä joutuivat väistymään entisen intiaanimuseon tiloissa asuneet intiaanit.

Häätöön osallistuneet sotilaspoliisin mellakkajoukot käyttivät tilanteessa muun muassa pippurikaasua, kertoo BBC Brasil. Paikallisen kuvernöörin mukaan alueelle on suunniteltu olympiamuseota.

Aldeia Maracanãna tunnetussa rakennuksessa asuneille intiaaneille oli tarjottu ennen häätöä uutta asuinpaikkaa. Osa intiaaniryhmistä kieltäytyi muuttamasta heille osoitettuun paikkaan ja vetosi oikeuteen valita itse oma asuinpaikkansa.

Kiistakapulaksi joutuneeseen rakennukseen perustettiin intiaanikulttuurin museo vuonna 1953. Museo muutti kuitenkin uusiin tiloihin 1970-luvun lopulla, ja talo jäi tyhjilleen. Vuonna 2006 huonokuntoiseen rakennukseen asettui asumaan joukko eri puolilta Brasiliaa kotoisin olevia intiaaneja.

Entisen intiaanimuseon asukkaiden kohtalo on herättänyt Brasiliassa keskustelua myös intiaanikulttuurin muuttumisesta. Läheskään kaikki alkuperäiskansat eivät enää asu perinteisillä alueillaan. Myös intiaanikulttuurin muodot muuttuvat yhteiskunnan mukana.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!