Burmassa verisiä maanomistuskiistoja

Maanomistajuuskiistat ovat monin paikoin kärjistyneet kansalaisten ja viranomaisten välisiksi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.

Burma. Burmassa eli Myanmarissa maanomistuskiistat ovat monin paikoin kärjistyneet kansalaisten ja viranomaisten välisiksi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi, kertoo The New York Times.

Maubin kylässä helmikuun lopulla järjestetyssä mielenosoituksessa kuoli poliisi. Kylän maakiistan juuret ovat vuodessa 1996.

Asukkaiden mukaan tuolloin yksityiselle liikemiehelle myydyt maat oli vain hetkeä aiemmin takavarikoitu heiltä. He eivät ole saaneet korvauksia maistaan. Vanha kiista on sekä poliisin että kyläläisten mielestä kytenyt noista ajoista lähtien. Vastaavat tilanteet ovat tavallisia sotilasjuntan hallinnosta vapautuvassa Burmassa.

Maan kovaotteinen historia näkyy edelleen tavassa, jolla viranomaiset käyttäytyvät. Maubinissa poliisi käytti kumiluoteja ja pamppuja mielenosoittajia vastaan. Vain muutama kuukausi aikaisemmin kymmeniä munkkeja paloi pahoin, kun mellakkapoliisi käytti valkoista fosforia maaoikeuksiaan vaatineita munkkimielenosoittajia vastaan.