Burmassa verisiä maanomistuskiistoja

Maanomistajuuskiistat ovat monin paikoin kärjistyneet kansalaisten ja viranomaisten välisiksi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.

Burma. Burmassa eli Myanmarissa maanomistuskiistat ovat monin paikoin kärjistyneet kansalaisten ja viranomaisten välisiksi väkivaltaisiksi yhteenotoiksi, kertoo The New York Times.

Maubin kylässä helmikuun lopulla järjestetyssä mielenosoituksessa kuoli poliisi. Kylän maakiistan juuret ovat vuodessa 1996.

Asukkaiden mukaan tuolloin yksityiselle liikemiehelle myydyt maat oli vain hetkeä aiemmin takavarikoitu heiltä. He eivät ole saaneet korvauksia maistaan. Vanha kiista on sekä poliisin että kyläläisten mielestä kytenyt noista ajoista lähtien. Vastaavat tilanteet ovat tavallisia sotilasjuntan hallinnosta vapautuvassa Burmassa.

Maan kovaotteinen historia näkyy edelleen tavassa, jolla viranomaiset käyttäytyvät. Maubinissa poliisi käytti kumiluoteja ja pamppuja mielenosoittajia vastaan. Vain muutama kuukausi aikaisemmin kymmeniä munkkeja paloi pahoin, kun mellakkapoliisi käytti valkoista fosforia maaoikeuksiaan vaatineita munkkimielenosoittajia vastaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!