Päästökauppaa puhtaalla vedellä Keniassa

Kenian länsiprovinssissa ihmiset puhdistavat nykyään juomavetensä suodattimilla, jotka on toimittanut hiilidioksidipäästöjään kompensoiva sveitsiläisyhtiö.

Kenia. Valtaosa Kenian länsiprovinssin asukkaista, 4,5 miljoonaa ihmistä, puhdistaa nykyään juomavetensä suodattamalla, kirjoittaa The Guardian -lehti. Vedensuodattimet heille on toimittanut sveitsiläinen Vestergaard Frandsen -yhtiö, joka kompensoi lähes 900 000 toimittamansa suodattimen avulla omia hiilidioksidi­päästöjään.

Ennen useimmat alueen asukkaat puhdistivat veden keittä­mällä. Kaikilla ei kuitenkaan ollut varaa ostaa tarvittavia poltto­puita. Nyt bakteerit, loiset ja virukset tarttuvat mikrobiologiseen suodattimeen eikä puuta tarvita enää polttoaineeksi.

Vedensuodattimien käyttöä ohjataan ja valvotaan, jotta niitä käytetään oikein. Sadat tarkastajat kiertävät kodeissa huoltamassa suodattimia.

Hiilidioksidia vedestä -ohjelma on saanut Gold standard -sertifikaatin. WWF:n aloitteesta käyttöön otettu sertifikaatti takaa, että vapaaehtoisen päästökaupan kohteena olevat päästövähennykset ovat todellisia ja ulkopuolisen asiantuntijan vahvistamia.