Nepalin gurkhien pojat isiensä jäljillä

Nepalilaiset nuoret miehet haaveilevat urasta gurkhana, "maattomana sotilaana".

Nepal. Ura gurkhana eli perinteisenä sotilaana kiinnostaa nepalilaisia nuoria miehiä. Gurkhat ovat Ranskan muukalaislegioonalaisten tavoin ”maattomia sotilaita”. Viime vuonna gurkhaksi pyrki lähes 8 000 nuorukaista, valituksi tuli 236.

Hakijoista moni oli Singaporessa palvelleiden gurkhien poikia. Heidän sopeutumistaan Nepaliin vaikeuttaa se, etteivät he osaa maassa käytettävää kirjoitusmerkistöä.

Gurkhaksi haluaville järjestetään myös valmennuskursseja. ”Fyysisesti Singaporessa kasvaneet ovat Nepalissa kasvaneita poikia heikompia, mutta heillä on parempi koulutus”, arvioi valmennuskursseja järjestävän Lotus-koulutuskeskuksen johtaja, entinen Singaporen gurkha Yem Gurung Nepali Timesille.

Viime vuonna gurkhan uralle valituista 176 miestä siirtyy palvelemaan brittiarmeijaa, jossa nepalilaissotureita on ollut 200 vuotta. Loput sijoittuvat Singaporeen, joka on vuodesta 1949 palkannut gurkhia poliisivoimiinsa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!