Artikkelikuva
Laura Gustafsson.

Anna meille kynsiä ja hampaita

Laura Gustafssonin naiskuvia räväkästi karnevalisoinut romaani Huorasatu nähdään Ryhmäteatterissa alkuperäisessä muodossaan, näytelmätekstinä.

”Jumalien äiti/ anna meille rohkeutta/ anna meille viisautta/ anna meille kynsiä ja hampaita/anna meille voimaa/ anna meidän kasvaa/ tee meistä yhtä vahvoja kuin vaikka Leea Klemola/ älä päästä meitä helpolla/ huuda kun aiomme alistua/ raivostu kun aiomme antaa periksi/Jumalien äiti/ käske meidän itkeä pois surumme/ ennen kuin se muuttuu itsevihaksi/ käske meidän nousta ylös ja kävellä/ pitää usko ja käsiase aina lähellä.”

Teksti on Ryhmäteatterin Huorasadusta, ja se pohjaa Laura Gustafssonin (s. 1983) vuonna 2011 julkaistuun saman nimiseen esikoisromaaniin.

Naiskuvia raikkaasti ja räväkästi karnevalisoiva Huorasatu oli alun perinkin näytelmäteksti. Koska draamaa täytyi rajata, ylijäämä purkautui romaaniksi.

Näytelmässä sekoittuvat nykypäivän Helsinki ja myyttinen antiikin Kreikka naiskuvineen. Gustafsson myllää luutuneita käsityksiä ja viljelee mustaa huumoria tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sukupuoli­stereotypioista.

Gustafssonin mukaan nainen on jo liian kauan­ kuvattu yksiselitteisenä, yhden roolin toteuttajana: äitinä, vaimona, huorana. Sakari Hokkasen ohjaama esitys näyttää naisen sellaisena kuin häntä ei ole totuttu näkemään: ihmisyksilönä. Huorasadun henkilökavalkadi on laaja: jumalattaria, prostituoituja, poliitikkoja. Raamatun Mariakin saa uudennäköisen elämän.

Huorasatu alkaa Satu Silvon tulkitsemasta Afroditesta, joka päätyy Suomeen. Tie jatkuu Thaimaahan ja patriarkaattiin ja lopulta kuolemaan. Gustafsson sanoo halunneensa tehdä oman mytologiansa, kirjoittaa jonkinlaisen naisten raamatun.

Huorasatu oli ehdolla sekä Finlandia-palkinnon että Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi vuonna 2011. Kriitikot ja lukijat ovat kehuneet romaanin kieltä arvaamattomaksi: se on hallitusti villiä ja tyylilajeja niin yhdistelevä kuin parodioivakin. Esityksen mainostetaan sopivan myös miehille.

Huorasatu Ryhmäteatterissa (Helsinginkatu 25) 2., 5., 6., 9., 12., 13., 14., 15., 16., 26., 27., 28.2 ja 1., 2., 5., 6., 7., 8., 13., 14., 15., 16., 19., 20., 21., 26. ja 27.3.

Liput 32/26/16 euroa. www.ryhmateatteri.fi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!