Brasilian tappotilasto pahempi kuin Somalian

Brasiliassa surmattiin vuosina 2001-2011 keskimäärin 157 ihmistä päivässä.

Brasilia. Brasiliassa on tapettu kymmenen vuoden aikana noin puoli miljoonaa ihmistä eli saman verran kuin Somalian sisällissodassa 20 vuodessa. Nyt brasilialaiset vaativat muutosta.

”Vaadimme poliisitoimen uudistamista ja korruption kitkemistä”, Rio de Paz -järjestön puheenjohtaja António Carlos Costa sanoo.

Tuoreimpien tilastojen mukaan 194 miljoonan asukkaan Brasiliassa surmattiin vuosina 2001–2011 keskimäärin 157 ihmistä päivässä. Todennäköisin henkirikoksen uhri on 18–25-vuotias köyhä musta mies. Järjestöjen mukaan surmatuista kolmannes on valkoisia ja heidän määränsä on laskussa. Reilu puolet brasilialaisista on valkoihoisia.

”Pelottavinta on se, että moni kuolemantapaus on yhteydessä poliisin tai muiden viranomaisten toimintaan”, Costa sanoo.

Rikosasianajaja Gustavo Texeira muistuttaa, että Brasilian järjestyksenvalvonta periytyy siirtomaa-ajalta ja diktatuurin vuosilta. Se rakentuu hampaisiin asti aseistettujen erikoisjoukkojen varaan, ja pelkästään harhaluoteihin menehtyy paljon ihmisiä. IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!