Zimbabwen mainarinaiset ahtaalla

Isot kihot vievät naisten tekemät valtaukset käsistä.

Zimbabwe. Zimbabwelaiset naiset syyttävät maan miespuolisia poliitikkoja siitä, että nämä estävät pienimuotoisella kaivostoiminnalla eläviä naisia harjoittamasta elinkeinoaan. Näin tapahtuu naisjärjestöjen mukaan siitä huolimatta, että maan hallitus on virallisesti ilmoittanut haluavansa lisätä naisten osuutta luonnonvarojen jaossa.

Naisten taloudellista voimaannuttamista pohtineen ryhmän mukaan naisten on mahdotonta ansaita elantoaan kaivostoiminnalla, kun raskaan sarjan vallankäyttäjät vievät valtaukset käsistä.

”Ongelma ovat niin sanotut isot kihot. Kun teemme valtauksen, paikalle tulee välittömästi ihmisiä, jotka sanovat alueen kuuluvan sille tai tälle pomolle”, toteaa kullankaivaja Spiwe Mhungu The Zimbabweanissa.

Zimbabwen kaivosministe­riön mukaan noin kymmenen prosenttia maan mainareista on naisia. Toisin kuin miehillä, naisilla on harvoin koneita valtauksillaan. Myös rahoituksen hankkiminen on naiskaivajille vaikeampaa kuin miehille.

Kynnyksen alalle hakeutumiseen muodostavat kor­keat kaivauslisenssimaksut ja kertaluonteinen, 8000 Zimbabwen dollarin (18 euron) ympäristövero.