Swazimaan hoitajat pistelakkoilevat

Julkinen terveydenhuolto on potilaille hengenvaarallinen, sanovat hoitajat.

Swazimaa. Swazimaan sairaanhoitajat hidastelevat töissään ja keskeyttävät työnteon päivän kiireisimpänä aikana. Lakkoa lievempien työtaistelutoimien tavoitteena on palkankorotusten lisäksi nostaa esiin julkisten sairaaloiden ja klinikoiden surkea tilanne. Hoitajien mukaan julkinen terveydenhuolto on potilaille hengenvaarallinen.

Hoitajat kertovat uutistoimisto Irinille, että maaseudulla vesikatkokset pakottavat heidät kantamaan potilaille pesuvedetkin lähijoesta. Röntgenkuvien kehittäminen ei ilman vettä onnistu ja leikkaukset jäävät tekemättä. Swazimaan vesihallinnon mukaan katkosten syynä on putkistojen surkea tila.

Itselleen hoitajat vaativat 4,5 prosentin palkankorotusta. Swazimaassa inflaatio juoksee 9 prosentin vuosivauhtia. Pääministeri Sibusiso Dlaminin mukaan varaa korotuksiin ei kuitenkaan ole ennen vuotta 2015.

Heinäkuussa Swazimaassa irtisanottiin sata lakkoillutta opettajaa. Tuolloin lähes puolet maan hoitajista ryhtyi kaksipäiväiseen myötätuntolakkoon. Sen pidempään opettajien esimerkin pelottamat hoitajat eivät kuitenkaan uskaltaneet lakkoilla.