Swazimaan hoitajat pistelakkoilevat

Julkinen terveydenhuolto on potilaille hengenvaarallinen, sanovat hoitajat.

Swazimaa. Swazimaan sairaanhoitajat hidastelevat töissään ja keskeyttävät työnteon päivän kiireisimpänä aikana. Lakkoa lievempien työtaistelutoimien tavoitteena on palkankorotusten lisäksi nostaa esiin julkisten sairaaloiden ja klinikoiden surkea tilanne. Hoitajien mukaan julkinen terveydenhuolto on potilaille hengenvaarallinen.

Hoitajat kertovat uutistoimisto Irinille, että maaseudulla vesikatkokset pakottavat heidät kantamaan potilaille pesuvedetkin lähijoesta. Röntgenkuvien kehittäminen ei ilman vettä onnistu ja leikkaukset jäävät tekemättä. Swazimaan vesihallinnon mukaan katkosten syynä on putkistojen surkea tila.

Itselleen hoitajat vaativat 4,5 prosentin palkankorotusta. Swazimaassa inflaatio juoksee 9 prosentin vuosivauhtia. Pääministeri Sibusiso Dlaminin mukaan varaa korotuksiin ei kuitenkaan ole ennen vuotta 2015.

Heinäkuussa Swazimaassa irtisanottiin sata lakkoillutta opettajaa. Tuolloin lähes puolet maan hoitajista ryhtyi kaksipäiväiseen myötätuntolakkoon. Sen pidempään opettajien esimerkin pelottamat hoitajat eivät kuitenkaan uskaltaneet lakkoilla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!