Laiton hienkankaivu nakertaa Hararea

Hararen vilkas rakentaminen syö alueelta pohjaa.

Zimbabwe. Zimbabwen pääkaupungin Hararen vilkas rakentaminen on johtanut laittomaan hiekkaralliin. Rakennus­työmaille ajetaan rekkalasteittain hiekkaa luvattomien kaivajien eri puolille kaupunkia rouhimilta hiekkakuopilta.

Hiekankaivajien jäljiltä jää ammottavia monttuja. Lähiöiden asukkaat valittavat niiden tuomista ongelmista.

”Kotiemme viereen on muodostunut altaita, kun kuopat ovat täyttyneet sadevedellä. Nyt lapset ovat vaarassa hukkua. Lammikot ovat myös terveysriski. Ne tarjoavat moskiitoille lisääntymispaikan”, asukasaktivisti Tambudzai Mugowe Epworhin lähiöstä valittaa Africa­Newsille.

Hiekankaivaja Comas Nyoni huomauttaa, että laiton hiekkakauppa on ainoa toimeentulonlähde yli 70 nuorelle. ”Työttömyysaste on korkea ja saamme hiekan kaivamisesta elantomme. Minusta se on parempi vaihtoehto kuin ryöstely”, Nyoni toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!