Ilmastonmuutos ajaa indonesialaisia kaupunkiin

Indonesian pääkaupunki Jakarta kuhisee riisinviljelijöitä, jotka tulevat tienaamaan rahaa satokausien välillä. Heidän elämäänsä vaikeuttaa se, ettei sadekauden alkua pysty ennustamaan.

Jaavan länsiosissa sijaitseva Indramayu tunnetaan saaren riisikulhona. Satokausien välillä riisinviljelijät uurastavat pääkaupungissa riksakuskeina, rakennuksilla ja katuruoan kaupustelijoina.

Muuttoliikettä ovat rytmittäneet riisin satokaudet. Riisi istutetaan syys-joulukuussa. Neljän kuukauden kuluttua sato on valmis korjattavaksi – tai oli niin kauan kuin luonto toimi ennustettavasti.

”Nyt emme pysty sanomaan, milloin sade alkaa tai riisi kypsyy, joten jatkamme töitä kaupungissa, kunnes asia on varma”, polkupyöräriksaa ajava Sarjo kertoo.

Kotiseudun säiden oikuttelu vaikeuttaa työntekoa Jakartassa.

Epäselvä tilanne on ajanut monet velkoihin ja pakottanut ihmiset luopumaan viljelyk­sistään.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!