Talebanin talousvaikeudet

Afganistanin ääri-islamistinen taistelujärjestö Taleban pyytää verkkosivuillaan taloudellista tukea toiminnalleen.

Afganistan. Taleban kertoo tarvitsevansa varoja sekä sotilaallisiin kuluihin että muihin tarkoituksiin. Järjestön talouskomissio kehottaa ihmisiä rahoittamaan järjestöä vastavuoroisuuden nimissä. He sanovat talebanien antavan oman osansa pyhää sotaa käydessään.

Siitä, onko järjestö todella rahan tarpeessa, ollaan monta mieltä. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä pyyntö on propagandaa. Talebanin väitetään saavan tulonsa salakuljetuksesta ja lahjoituksina. Kuitenkin sekä Afganistanin omat että lännen tiedustelu­asiantuntijat vakuuttavat, että järjestö rahoittaa toimintansa oopiumin­tuotannolla.

Kun Taleban piti valtaa Afganistanissa, unikonviljely lakkasi, mutta altavastaajan asemaan jouduttuaan se on ryhtynyt hyödyntämään vanhaa vihollistaan, oopiumiunikkoa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan oopiumintuotanto on kasvussa yhdeksässä Afganistanin 34:stä provinssista. Kokonaan unikonviljelystä on luopunut 15 maakuntaa, kun niitä parina aiempana vuonna on ollut 20.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!