Artikkelikuva
Kenian kierrätysmarkkinoille saapuva vaatetavara ei vastaa

Kenia nosti kierrätysvaatteiden tuontiveroja

Vaikka Kenia on maailman johtavia­ tekstiili- ja vaatemateriaalien viejiä, sen omat markkinat ovat täynnä kirpputorivaatteita. Ne tulevat Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Kenia. Kenian valtio on nyt asettanut kierrätysvaatteille tuontiveron. Sen seurauksena monella kenialaisella ei ole varaa vaatteisiin.

Kenian veroviranomaiset nostivat kierrätysvaatteiden tuontiveron miltei kaksinkertaiseksi. Ennen vero oli noin 1000 euroa kontilta, nyt lähes 1 900 euroa. Viranomaiset haluavat lisätä verotuksen tehokkuutta, jotta valtio saisi enemmän tuloja. Verolla halutaan myös kontrolloida huonolaatuisten ja kaatopaikkakuntoisten kierrätysvaatteiden, kuten käytettyjen alusvaatteiden, tulvaa Keniaan. 

Käytettyjen autojen tuontiin on verotuksella puututtu onnistuneesti. Sen sijaan kierrätysvaatteiden vero on saanut kirpputorikauppiaat älähtämään. Ennen päivän myynti saattoi olla 20 vaatekappaletta, nyt vain puolet siitä.

Kenian oma tekstiilituotanto on elinvoimaista, mutta vaatteiden viimeistely tehdään pääasiassa muualla. Markkinatyhjiötä on paikannut toiminta, jossa merkkivaatteet tuodaan maahan kierrätettyinä.

”Vuonna 2011 kierrätettyjen merkkivaatteiden tuonti lähestulkoon kaksinkertaistui. Nyt vaatekauppa on osittain siirtynyt kopioihin. Merkkituotteiden aitous ei enää myy”, kertoo teollisuusjohtaja Chris Kirubi.

Halpatuotteita tulee muun muassa Kiinasta, Kaakkois-Aasiasta ja Lähi-idästä.

”Kierrätetyt huipputuotteet Ranskasta, Italiasta ja Iso-Britanniasta olivat aiemmin markkinoiden valtteja. Nyt niiden tuonti on laskussa”, toteaa myös Kenian teollisuustuottajien yhdistyksen johtaja Betty Maina.

Nousseet hinnat ovat liian korkeat köyhille ja keskituloisille. Tämä ajaa vaatteiden ostajat umpikujaan.

”Tuonti Kiinasta ja Kaakkois-Aasiasta tulee kasvamaan entistä enemmän, ellei Kenian valtio onnistu säätelemään markkinoita”, huomauttaa ­Laban Onditi Kenian kauppa- ja teollisuuskamarista.

Kenialaiset yritykset ovat alkaneet jo perustaa haarakonttoreita Aasian maihin, joissa työvoima ei maksa paljon.

Kenian kierrätysmarkkinoille saapuva vaatetavara ei vastaa laadultaan Euroopassa myytyjä kierrätysvaatteita. Kehitysmaissa vaatteet myydään tukkuyritykselle, jotka myyvät ne edelleen jälleenmyyjille.

Kenialaislehtien muotisivut neuvovat ajoittain, miten liikenainen voi löytää iltapuvut ja työvaatteet kirpputoreilta. Huonolaatuinenkin kierrätystavara sisältää paikallisten silmissä uskomattoman hyviä löytöjä.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!