Artikkelikuva
Tiyamiki Yupa

Mitä kuuntelet juuri nyt?

Ugandan ja Malawin kaduilla korvanapeista kuuluu niin Spice Girls kuin gospelkin.

Elizabeth Kimote, 43

Mainosalalla

Missä nähty: Ugandan Kampalassa ostoskeskuksessa.

Mikä soi: Mary J. Bligen Growing pains -levy. Nyt on menossa kappale, jossa lauletaan ”Sometimes I wish away the pain”. Se kertoo rakkaudesta ja elämästä. Blige on käynyt läpi rankkoja juttuja ja villiä elämää, ja se kuuluu musiikista läpi.

Miksi: Tämä musiikki saa minut lähtemään liikkeelle. Hölkkäsin tänne neljän mailin päästä. Muuten olisin katsellut vain televisiota. Blige inspiroi minua, hän on kuin Tina Turnerin nuorempi versio

Ensimmäisellä levyllään hän on ihan villikissa, mutta tässä hän on kasvanut. Hän on vakaasti naimisissa ja huumeet ovat jääneet. Olen kuunnellut häntä kymmenen vuoden ajan. Ei lauluissa ole minun elämäni, mutta oma elämäni poikkeaa niistä vain vähän. Ei minulle mitään erityistä ole tapahtunut, elämä vain. Kun täytin 40, ymmärsin että haluan olla parempi ihminen. Blige auttaa minua siinä.

Tiyamiki Yupa, 24

Opiskelija

Missä nähty: Malawin Thyolossa matkalla postiin.

Mikä soi: Kaikki kuuntelemani laulut ovat gospelia, en kuuntele mitään muuta. Tämän laulun nimi on Korona. Se on laulettu äidinkielelläni chichewaksi. Laulun nimi tarkoittaa ristiä, jota katolilaiset pitävät kaulassaan. Laulussa puhutaan Jumalan ylistämisestä niin kuin kaikissa muissakin gospel-lauluissa.

Miksi: Laulu ei eroa viestiltään tai muutenkaan muista gospel­lauluista. Pidän kaikista gospeleista, sillä pidän Jumalan ylistämisestä. Aloitin sen yli 20 vuotta sitten. Jumala on minulle tärkeä, sillä hän rakastaa meitä hyvin paljon, hän antaa synnit anteeksi ja voimaa jatkaa eteenpäin. Gospelin kuuntelu saa oloni hyväksi. Laulu opettaa pelkäämään Jumalaa. Sain tämän musiikin ystävältäni. Käymme kirkossa joka sunnuntai, ja laulamme näitä samoja lauluja.

Anderson Mwinga, 17

Sähköalalla

Missä nähty: Malawin Nkhata Bayssä työmatkalla.

Mikä soi: En muista laulun nimeä, mutta sen esittää sambialainen Danny. Laulussa puhutaan hiv:stä ja siitä kuinka sen tarttumisen voi estää. Monet kärsivät täällä aidsin takia. Laulussa kehotetaan olemaan leikkimättä tyttöjen kanssa, välttämään seksiä ja käyttämään kondomia.

Lisäksi soittimestani löytyy muun muassa Bob Marleya, James Bluntia ja Billy Kaondaa.

Miksi: Pidän Dannyn laulusta sanojen vuoksi. Niihin sisältyy tärkeä viesti. Kun kuuntelen Dannyn musiikkia, viesti pysyy mielessäni. Sain biisin ystäväni tietokoneelta monien muiden Dannyn biisien mukana. Täkäläiset tytöt ovat niin helppoja. Kun juhlimme, tapahtuu paljon kaikenlaisia asioi­ta. Kun kuuntelen tätä musiikkia, en mene tyttöjen luokse. Musiikki on sielunruokaa. Se saa iloiseksi, jos on suruja, ja rauhoittaa, jos on vihainen. Tämä musiikki voi kaiken lisäksi pelastaa ihmishenkiä.

Jean Mugerwa, 30

Porttivahti

Missä nähty: Ugandan Kampalassa portin takana.

Mikä soi: Spice Girlsin When will I see you again. Laulussa kerrotaan siitä, kuinka tytöt eivät ole nähneet miestä pitkään aikaan ja koettavat selvittää, koska näkevät hänet taas. Se on laulu kaipauksesta. Minä en pidä kaipauksesta.

Miksi: Minulla ei ole varaa ostaa musiikkia puhelimeeni, joten tämä tulee kännykkäni radiosta. Pidän Spice Girlsistä muutenkin, mutta jos saisin kännykkääni minkä tahansa biisin, ottaisin Abban Fernandon. Se kertoo miehestä, joka on kasvanut tyttöjen kanssa ja joka yhtenä päivänä vain katoaa. Laulussa kerrotaan, että mies on kunnossa ja täynnä elämää ja toivoa, mutta hänen vain piti lähteä. Tykkään nähdä ihmisiä yhdessä, en erossa. Minua häiritsee, kun en näe ystäviäni. Kuuntelen yleensä rakkauslauluja, etenkin kun olen menossa nukkumaan. Ne rauhoittavat.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!